Συστατικά
Για το σιρόπι
- 700 γρ. νερό
- 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. γλυκόζη, ή μέλι
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. καρύδια
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.σ. κανέλα
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. κανταΐφι
- 320 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 500 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις πάρεις μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα και χτυπάμε καλά να σπάσουν τα καρύδια.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
- Ξάνουμε πολύ καλά το κανταΐφι, το χωρίζουμε σε πέντε μέρη και αφήνουμε στην άκρη.
- Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας και ραντίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με βούτυρο.
- Βάζουμε το ένα κομμάτι από το κανταΐφι κατά μήκος της μικρής πλευράς των φύλλων, ραντίζουμε με βούτυρο και βάζουμε στο κέντρο του το 1/5 από τη γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 28×36 εκ. Απλώνουμε βούτυρο ξανά πάνω από το ρολό μας και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τη γέμιση.
- Χαράσσουμε σε 20 κομμάτια, περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει και ψήνουμε για 1 ½ – 2 ώρες.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά και σερβίρουμε.