Συνταγή για γιαννιώτικο

Δείτε πώς θα το φτιάξετε

181

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. γλυκόζη, ή μέλι
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Για τη σύνθεση

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 320 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 500 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρεις μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα και χτυπάμε καλά να σπάσουν τα καρύδια.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
  • Ξάνουμε πολύ καλά το κανταΐφι, το χωρίζουμε σε πέντε μέρη και αφήνουμε στην άκρη.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας και ραντίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με βούτυρο.
  • Βάζουμε το ένα κομμάτι από το κανταΐφι κατά μήκος της μικρής πλευράς των φύλλων, ραντίζουμε με βούτυρο και βάζουμε στο κέντρο του το 1/5 από τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε σε ρολό και μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 28×36 εκ. Απλώνουμε βούτυρο ξανά πάνω από το ρολό μας και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τη γέμιση.
  • Χαράσσουμε σε 20 κομμάτια, περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει και ψήνουμε για 1 ½ – 2 ώρες.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις