Πεντανόστιμες τυρόπιτες κουρού

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει μια συνταγή που όλοι αγαπάμε, ένα vegetarian, ελληνικό σνακ για παιδιά και ενήλικες για κάθε ώρα. Τυρόπιτα με ζύμη κουρού και αρωματική γέμιση που θα σας λύσει τα χέρια.

155

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει μια συνταγή που όλοι αγαπάμε, ένα vegetarian, ελληνικό σνακ για παιδιά και ενήλικες για κάθε ώρα. Τυρόπιτα με ζύμη κουρού και αρωματική γέμιση που θα σας λύσει τα χέρια.

#tsoulotip: 1. Προσέχουμε να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν οι πίτες κατά το ψήσιμο. 2. Φοράμε γάντια όταν ανοίγουμε το ζυμάρι για να μη δώσουμε θερμοκρασία με τα χέρια μας και μαλακώσει η ζύμη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Για τη ζύμη:

  1. Ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα και να αποκτήσει κίτρινο χρώμα.
  2. Ρίχνουμε το γιαούρτι μαζί με το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Για τη γέμιση: Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις είναι έτοιμη η γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ανοίγουμε τη μεμβράνη με τη ζύμη, αφού περάσει η 1 ώρα, και κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε, τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης στη μια αλευρωμένη μεμβράνη, αλευρώνουμε και το κομμάτι, βάζουμε από πάνω του τη δεύτερη μεμβράνη και αρχίζουμε να το ανοίγουμε με έναν πλάστη δίνοντας πάχος 3χιλ. (αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι).
  5. Κόβουμε τη ζύμη με ένα πιάτο ή ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 20εκ.. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα ζυμάρια.
  6. Τοποθετούμε τα ζυμαράκια στον πάγκο εργασίας, τα αλείφουμε με λίγο νερό στις άκρες τους και βάζουμε περίπου 2 κ.σ. από τη γέμιση στο πάνω μισό τους αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά.
  7. Κλείνουμε με την απέναντι πλευρά σε σχήμα μισοφέγγαρου, παίρνουμε ένα πιρούνι και πιέζουμε τις άκρες.
  8. Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ένα ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τις αλείφουμε με τους κρόκους και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  9. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και σερβίρουμε.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

250 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια

200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό

1 αυγό, medium

2 κρόκους αυγού (medium), για το άλειμμα αραιωμένοι σε λίγο νερό

1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο

200 γρ. γιαούρτι

200 γρ. κασέρι, τριμμένο

100 ml γάλα, πλήρες

5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

Αλάτι

Πιπέρι

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις