Παπουτσάκια με πενάκι πολύσπορο

Δείτε πώς θα τα φτιάξετε!

95
Φωτογραφία: https://akispetretzikis.com/

Συστατικά

Για τις μελιτζάνες

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι

Για τη σάλτσα

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 100 γρ. νερό

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. πένες, πολύσπορες ολικής
  • 1/2 ματσάκι βασιλικό
  • 250 γρ. mix τυριών

Για το σερβίρισμα

  • ρόκα
  • κολοκυθόσπορο
  • ηλιόσπορο, καβουρδισμένο
  • κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • ελαιόλαδο, καβουρδισμένο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις μελιτζάνες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και χαράσσουμε τη σάρκα χιαστί με προσοχή να μην σκίσουμε τη φλούδα.
  • Τρίβουμε στη σάρκα από τις μελιτζάνες το σκόρδο και βάζουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τις μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Φροντίζουμε η κομμένη πλευρά να ακουμπάει στη λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ρίγανη, τη ντομάτα, το νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.
  • Παράλληλα, σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τις πένες και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο C στον αέρα.
  • Πιέζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι ώστε να κάνουμε μια θήκη και μοιράζουμε τη σάλτσα με τις πένες.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 5-6 λεπτά να πάρουν χρώμα.
  • Σερβίρουμε με ρόκα, τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο και το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις