Συστατικά
Για τις μελιτζάνες
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. θυμάρι
Για τη σάλτσα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 100 γρ. νερό
Για τη σύνθεση
- 200 γρ. πένες, πολύσπορες ολικής
- 1/2 ματσάκι βασιλικό
- 250 γρ. mix τυριών
Για το σερβίρισμα
- ρόκα
- κολοκυθόσπορο
- ηλιόσπορο, καβουρδισμένο
- κουκουνάρι, καβουρδισμένο
- ελαιόλαδο, καβουρδισμένο
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και χαράσσουμε τη σάρκα χιαστί με προσοχή να μην σκίσουμε τη φλούδα.
- Τρίβουμε στη σάρκα από τις μελιτζάνες το σκόρδο και βάζουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τις μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Φροντίζουμε η κομμένη πλευρά να ακουμπάει στη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ρίγανη, τη ντομάτα, το νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Παράλληλα, σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τις πένες και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το μισό τυρί και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο C στον αέρα.
- Πιέζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι ώστε να κάνουμε μια θήκη και μοιράζουμε τη σάλτσα με τις πένες.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 5-6 λεπτά να πάρουν χρώμα.
- Σερβίρουμε με ρόκα, τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο και το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο και πιπέρι.