Συστατικά
- 1.200 γρ. αγκινάρες, κατεψυγμένες
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 λεμόνι, τις φλούδες του
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 5-6 κ.σ. κρέμα λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
- 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό
Για τον κιμά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 στικ κανέλα
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κύβο κότας
- 6-7 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 750 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κρόκους
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
- μυρωδικά, φρέσκια
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ρίχνουμε τις αγκινάρες σε κατσαρόλα με βραστό νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι χοντροκομμένο, σκόρδο χοντροκομμένο, τις αγκινάρες κομμένες σε χοντρά κομμάτια και σοτάρουμε για να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε φλούδα από 1 λεμόνι, δεντρολίβανο, κρέμα λεμονιού, πιπέρι, αλάτι, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τις αγκινάρες σε ένα ταψί 32×25 εκ.
- Αφαιρούμε το δεντρολίβανο, τη φλούδα από το λεμόνι και προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη και μαϊντανό χοντροκομμένο.
Για τον κιμά
- Στο καυτό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι χοντροκομμένο, σκόρδο χοντροκομμένο, στικ κανέλας, κρυσταλλική ζάχαρη, κιμά και σοτάρουμε για να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον κύβο, θυμάρι ψιλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι, πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τα υλικά.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 5-10 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ
- Στην κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε σιγά-σιγά σε 5-6 δόσεις το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Όταν δέσει και αρχίσει να βράζει αφαιρούμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, πιπέρι, αλάτι, τους κρόκους, μοσχοκάρυδο τριμμένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 ½ κουταλιές μπεσαμέλ στον κιμά. Αφαιρούμε το στικ κανέλας και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Στρώνουμε τον κιμά στο ταψί πάνω από τις αγκινάρες. Απλώνουμε τη ζεστή μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Όταν ο μουσακάς είναι έτοιμος τον αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά.