O Λωτός αποτελεί αδιαμφισβήτητα το φρούτο του φθινοπώρου! Γλυκός και με έντονο πορτοκαλί χρώμα, μπορεί να συνδυαστεί με πολλά γεύματα αλλά και μόνος του, σαν σκαν με λίγους ξηρούς καρπούς, ακόμα και σε αποξηραμένη μορφή.

Ο λωτός είναι γεμάτος βιταμίνες, C, Α, που είναι γνωστές ως βιταμίνες της αντιγήρανσης, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος B, που επίσης ωφελούν ιδιαίτερα το δέρμα και τα μαλλιά.

Είναι ακόμα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ τόσο η απαλή του γεύση όσο και η υφή του, τον κάνουν ιδανικό τρόφιμο για πολλές πολλές συνταγές!

Για τους γλυκατζήδες, Τάρτα με Λωτό και Φυστίκι:

Υλικά
1 φύλο σφολιάτας
4 λωτούς
¾ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντερ αποξηραμένο
3 κουταλιές της σούπας φυστίκια Αιγίνης
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3-4 φύλλα φασκόμηλο
Πράσινο πιπέρι χοντροκομμένο
Κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Διαλέγουμε 4 μεγάλους ώριμους λωτούς, του καθαρίζουμε και τους κόβουμε σε φέτες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 180ο  Κελσίου.

Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας, στρώνουμε τις φέτες τους λωτού στην σειρά.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το καρδάμωμο, το τζίντερ, το πράσινο πιπέρι και το φυστίκι, το οποίο έχουμε “σπάσει” σε χοντρά κομμάτια, τέλος ακουμπάμε και τα φύλλα του φασκόμηλου.

Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας και ψήνουμε στο αερόθερμο, στους 180ο  Κελσίου.
για 35 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα, πασπαλίζουμε την σφολιάτα με άχνη και την τάρτα με κανέλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για άρωμα ξύσμα εσπεριδοειδών.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καστανή ζάχαρη.
Προσθέστε αν έχετε μερικές σταφίδες.

Συνταγή από fancycook.gr

Smoothie με Λωτό

Για τους λάτρεις των παγωμένων ροφημάτων, υπάρχει πάντα η επιλογή των υγειινών και γλυκών smoothies!

Υλικά

1 λωτός με την φλούδα του (καλά πλυμένος)

μισή μπανάνα (μπορείτε και ολόκληρη, αλλά θα γίνει αρκετά πηχτό το μείγμα)

1-2 χουρμάδες

Γάλα καρύδας (ή όποιο άλλο φυτικό γάλα σας αρέσει)

Λίγο γιαούρτι

Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο άγλυκο κακάο για σοκολατένια γεύση είτε μέλι για πιο έντονη γλυκιά γεύση. Απλά βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέστε παγάκια και απολαύστε!

Μαρμελάδα Λωτού

3 κιλά λωτοί καθαρισμένοι και ψιλοκομμένοι
1,5 κιλό ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
1κ.γ. κανέλα προαιρετικά

Εκτέλεση:

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τους λωτούς. Στη συνέχεια μπορούμε είτε να τους αλέσουμε ώστε να γίνουν πολτός, είτε να τους ψιλοκόψουμε σε κυβάκια, είτε και τα δύο μαζί (τα μισά να τα αλέσουμε και τα υπόλοιπα να τα ψιλοκόψουμε).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους λωτούς και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη και το λεμονιού. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Βάζουμε το μείγμα να βράσει για 1 ώρα, αρχικά σε δυνατή φωτιά ώστε να λιώσει η ζάχαρη με το χυμό των λωτών και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Πλένουμε τα βάζα στα οποία θα αποθηκεύσουμε το γλυκό μας με καυτό νερό και σαπούνι, και τα σκουπίζουμε καλά ώστε να είναι εντελώς στεγνά. Βάζουμε τα καπάκια σε βραστό νερό και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Μόλις κρυώσει λίγο η μαρμελάδα, γεμίζουμε τα βάζα, βγάζουμε τα καπάκια από το βραστό νερό με προσοχή, τα σκουπίζουμε και κλείνουμε τα βάζα καλά.

Από ecozen.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις