Μια συνταγή του Γιώργου Τσούλη.
#tsoulotip: Ανάλογα το φούρνο, μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο για να ψηθεί η μαρέγκα. Σε περίπτωση που πάρει γρήγορα χρώμα η μαρέγκα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς.
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρέγκα:
160 γρ. ασπράδια αυγών
¼ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. κόρν φλάουερ
1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
Για τη σαντιγί:
400 ml. κρέμα γάλακτος πλήρης, παγωμένη
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων:
200 γρ. φράουλες, κομμένες στη μέση
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλας
1 αστεροειδή γλυκάνισο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια ενός ταψιού φούρνου.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια, το αλάτι, το ξύδι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Με το που ξεκινήσει και φουσκώνει η μαρέγκα ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή μαρέγκα και η ζάχαρη να έχει διαλυθεί.
- Έπειτα προσθέτουμε το κόρν φλάουερ, τη βανίλια εκχύλισμα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό περίπου μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε τη μαρέγκα δημιουργόντας 2 δίσκους και αφήνοντας ελάχιστο κενό ανάμεσά τους.
- Ψήνουμε τη μαρέγκα για 1 1/2 -2 ώρες, μέχρι να ξεραθεί τελείως.
- Μόλις ετοιμαστεί σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε ελάχιστα την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει εκεί μέσα.
- Εκτέλεση για τη σάλτσα φράουλας: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα φράουλας μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Εκτέλεση για τη σαντιγί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις η κρέμα γάλακτος ξεκινάει να φουσκώνει προσθέτουμε σιγα-σιγά τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να σφίξει η σαντιγί.
- Σύνθεση γλυκού: Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη μαρέγκα και διακοσμούμε με σάλτσα κόκκινων φρούτων.
- Σερβίρουμε.