Eύκολη συνταγή για ζαμπονοτυρόπιτα

Πώς να φτιάξετε ζαμπονοτυρόπιτα σε χρόνο dt.

173

Είστε αρχάριος στη μαγειρική και θέλετε να φτιάξετε μία ζαμπονοτυρόπιτα; Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από τη στήλη του στην εκπομπή Breakfast@star μας έδωσε μία εύκολη συνταγή.

Υλικά

· 1 συσκευασία φύλλο σφολιάτας
· 12 φέτες ζαμπόν
· 500 γρ. τυρί τριμμένο ή γραβιέρα
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· 2 κλωνάρια βασιλικό
· 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
· 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό
· ½ σκελίδα σκόρδο
· 100 γρ. νερό
· 1 ντομάτα
· 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
· 1 αυγό
· 1 κ.σ. μαυροκούκι
· 2 κ.σ. σουσάμι
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής

· Αρχικά ζεσταίνουμε σε ένα μεσαίο τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
· Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ξύλο κοπής και μόλις κάψει το λάδι τα σοτάρουμε για 2’ με 3’.
· Προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 1’.
· Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τη ντομάτα, την προσθέτουμε μαζί με το νερό στο τηγάνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3’με 4’, μέχρι να δέσει λίγο.
· Σβήνουμε τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τη φρέσκια ρίγανη, το βασιλικό, τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς , στις αντιστάσεις πάνω -κάτω
· Τοποθετούμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί για να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού (40*35).
· Απλώνουμε προσεκτικά το ένα από τα δύο φύλλα της συσκευασίας, επάνω από το αντικολλητικό χαρτί και το πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας για να ανοίξει καλά.
· Ρίχνουμε από πάνω την κρύα σάλτσα ντομάτας με ένα κουτάλι, αφήνουμε περιθώριο από της άκρες 2 εκατοστά και την απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια της σφολιάτας
· Τοποθετούμε τις φέτες του ζαμπόν ολόκληρες επάνω από τη σάλτσα που έχουμε απλώσει και από πάνω προσθέτουμε ομοιόμορφα το τριμμένο τυρί.
· Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, παίρνουμε τις άκρες από την κάτω πλευρά , τις γυρνάμε προς τα επάνω, πιέζουμε για να κολλήσουν με το πάνω φύλλο και κλείνουμε την πίτα μας περιμετρικά.
· Τρυπάμε με ένα πιρούνι το επάνω φύλλο σε διάφορα σημεία ώστε να μην μας φουσκώσει στο ψήσιμο, σπάμε σε ένα μπολ το αυγό, το ανακατεύουμε και με ένα πινέλο αλείφουμε την πίτα μας.
· Προσθέτουμε το μαυροκούκι και το σουσάμι και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 25’-30’.
· Ξεφουρνίζουμε αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε την πίτας μας!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις