Αυτή η ζεστή, βελούδινη σουπίτσα είναι η σούπα των γιορτών. Το πιο θρεπτικό ορεκτικό για το εορταστικό τραπέζι και το πιο γευστικό πιάτο για οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη μέρα.
Συστατικά
450 γρ. πατάτες, καλά καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
450 γρ. πράσο, κομμένο σε ροδέλες (φρόντισε η πλειοψηφία να αποτελείται από το λευκό τμήμα του)
1 μικρό κρεμμύδι, καλά κομμένο
850 ml ζωμός λαχανικών
50 γρ. βούτυρο
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Τριμμένος βασιλικός, αλάτι και πιπέρι (για το σερβίρισμα)
Τρόπος Μαγειρέματος
Σε μία κατσαρόλα, λιώνεις αρχικά το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτεις τις κομμένες πατάτες, το κρεμμύδι και τα πράσα. Σοτάρεις με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να θωρακιστούν και τα σηκώνεις στον αέρα, προκειμένου να μην κολλήσουν.
Ανακατεύεις συνεχώς, αλατοπιπερώνεις, σκεπάζεις με ένα καπάκι και σιγοβράζεις για 10 λεπτά.
Μόλις περάσει το διάστημα αυτό και τα λαχανικά σου έχουν απλά μαλακώσει, ρίχνεις σταδιακά το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζεις για 7 λεπτά ακριβώς, αφού πρώτα ανακατέψεις με την ξύλινη σου κουτάλα.
Χαμηλώνεις τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ την “δένεις” και της δίνεις υφή.
Μεταφέρεις την σούπα σου σε μία δεύτερη κατσαρόλα και προσθέτεις το γάλα και την κρέμα γάλακτος σταδιακά.
Ανακατεύεις απαλά και βράζεις για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει ενιαία υφή το μείγμα σου.
Προσθέτεις μερικές ροδέλες πράσου και ολοκληρώνεις το βράσιμο όταν η σούπα σου έχει πάρει τη μορφή ημίπικτης σάλτσας.
Μοιράζεις σε μπολάκια με μία φέτα ζεστό ψωμί και λίγο τριμμένο βασιλικό στην κορυφή.