Ένα υπέροχο εκμέκ τσουρέκι με το τσουρέκι που περίσσεψε από τις γιορτές

421

Τις γιορτές «βασιλεύουν» τα γλυκά. Δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, κέικ και πολλά ακόμα βρίσκουν τη θέση τους στα γιορτινά τραπέζια και στη συνέχεια, στο ψυγείο μας.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει μία συνταγή για ένα εύκολο εκμέκ τσουρέκι, το οποίο μπορείς να φτιάξεις με το τσουρέκι που περίσσεψε.

Υλικά:
  • 10 φέτες τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση ξερό)

Για το σιρόπι

  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 120 γραμ. ζάχαρη
  • 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
  • 10 γραμ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • Για το γαρνίρισμα
  • 600 γραμ. σαντιγί
  • 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • κανέλα
Εκτέλεση

Για το εκμεκ με τσουρεκι

το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών. Στη συνέχεια για το καλυτερο, γρηγορο και ευκολο εκμεκ με τσουρεκι και ανθος αραβοσιτου κρεμα,

  • Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
  • Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
  • Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι για το καλυτερο γρηγορο εκμεκ με τσουρεκι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολα και ανακατεύουμε.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
  • Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε την κανελα και τη φλούδα.
  • Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιροπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα φυστικια Αιγινης και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα με μαστίχα

  • Βάζουμε σε κατσαρολα το γαλα, τη ζαχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανιλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βουτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει
  • Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρεκι.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
  • Έπειτα το βάζουμε το εκμεκ με τσουρεκι και ανθος αραβοσιτου στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κάνουμε μία στρώση τη σαντιγύ στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε το καλυτερο εύκολο εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανελα.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις