Τις γιορτές «βασιλεύουν» τα γλυκά. Δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, κέικ και πολλά ακόμα βρίσκουν τη θέση τους στα γιορτινά τραπέζια και στη συνέχεια, στο ψυγείο μας.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει μία συνταγή για ένα εύκολο εκμέκ τσουρέκι, το οποίο μπορείς να φτιάξεις με το τσουρέκι που περίσσεψε.
Υλικά:
- 10 φέτες τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση ξερό)
Για το σιρόπι
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 200 γραμ. νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα λεμονιού
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για την κρέμα μαστίχας
- 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
- 120 γραμ. ζάχαρη
- 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
- 10 γραμ. κορν φλάουρ
- 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 50 γραμ. βούτυρο
- Για το γαρνίρισμα
- 600 γραμ. σαντιγί
- 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
- κανέλα
Εκτέλεση
Για το εκμεκ με τσουρεκι
το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών. Στη συνέχεια για το καλυτερο, γρηγορο και ευκολο εκμεκ με τσουρεκι και ανθος αραβοσιτου κρεμα,
- Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
- Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
- Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.
Για το σιρόπι για το καλυτερο γρηγορο εκμεκ με τσουρεκι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολα και ανακατεύουμε.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
- Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αφαιρούμε την κανελα και τη φλούδα.
- Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιροπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
- Πασπαλίζουμε με λίγα φυστικια Αιγινης και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα με μαστίχα
- Βάζουμε σε κατσαρολα το γαλα, τη ζαχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανιλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βουτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει
- Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρεκι.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
- Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
- Έπειτα το βάζουμε το εκμεκ με τσουρεκι και ανθος αραβοσιτου στο ψυγείο να κρυώσει.
- Κάνουμε μία στρώση τη σαντιγύ στην επιφάνεια του γλυκού.
- Λίγο πριν σερβίρουμε το καλυτερο εύκολο εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανελα.