Συνταγή για απολαυστικό ριζότο με τρία διαφορετικά τυριά

87

Μία ζεστή συνταγή για να αξιοποιήσεις τα τυριά που έχεις σίγουρα στο ψυγείο. Αν αγαπάς τις αλμυρές γεύσεις, θα το λατρέψεις.

Συστατικά

  • 1 1/2 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
  • 60 γρ. βούτυρο, σε κύβους
  • 1 πράσινο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 1/4 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
  • 2 κουτ. της σούπας τυρί μασκαρπόνε
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1/4 του φλιτζανιού γραβιέρα

Για την τυρένια κρούστα:

  • 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
  • 1/4 κουτ. της σούπας τριμμένο πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αρχικά, φτιάχνεις την τυρένια κρούστα. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και βουτυρώνεις ελαφρά μία πολύ μικρή φόρμα.
  • Μέσα στη φόρμα, τοποθετείς το τυρί και τρίβεις από πάνω λίγο πιπέρι. Ψήνεις για 8 – 10 λεπτά και το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνεις τους κύβους παρμεζάνας και τους αφήνεις να λιώσουν.
  • Σε μία μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, λιώνεις το 1/3 του βουτύρου και σοτάρεις το κρεμμύδι με μία ξύλινη κουτάλα για 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Ανεβάζεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις το ρύζι και βράζεις για τα επόμενα 3 λεπτά. Μετά από το διάστημα αυτό, “σβήνεις” με το λευκό κρασί και συνεχίζεις το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη ή μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
  • Ρίχνεις τη λιωμένη παρμεζάνα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις, προκειμένου να δημιουργήσεις το ριζότο σου. Περιμένεις για 15 – 20 λεπτά. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις ετοιμάσει το ριζότο σου, σκέψου ότι θα πρέπει να βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας όταν ανακατεύεις με μία κουτάλα.
  • Απομακρύνεις από το μάτι της κουζίνας και αφήνεις για ένα λεπτό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το μασκαρπόνε και τη γραβιέρα. Ανακατεύεις μέχρι όλα τα συστατικά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
  • Σερβίρεις σε μπολάκια με την τυρένια κρούστα από πάνω.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις