Μία ζεστή συνταγή για να αξιοποιήσεις τα τυριά που έχεις σίγουρα στο ψυγείο. Αν αγαπάς τις αλμυρές γεύσεις, θα το λατρέψεις.
Συστατικά
- 1 1/2 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
- 60 γρ. βούτυρο, σε κύβους
- 1 πράσινο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
- 1 1/4 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
- 2 κουτ. της σούπας τυρί μασκαρπόνε
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/4 του φλιτζανιού γραβιέρα
Για την τυρένια κρούστα:
- 1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
- 1/4 κουτ. της σούπας τριμμένο πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Αρχικά, φτιάχνεις την τυρένια κρούστα. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και βουτυρώνεις ελαφρά μία πολύ μικρή φόρμα.
- Μέσα στη φόρμα, τοποθετείς το τυρί και τρίβεις από πάνω λίγο πιπέρι. Ψήνεις για 8 – 10 λεπτά και το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνεις τους κύβους παρμεζάνας και τους αφήνεις να λιώσουν.
- Σε μία μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, λιώνεις το 1/3 του βουτύρου και σοτάρεις το κρεμμύδι με μία ξύλινη κουτάλα για 8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Ανεβάζεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις το ρύζι και βράζεις για τα επόμενα 3 λεπτά. Μετά από το διάστημα αυτό, “σβήνεις” με το λευκό κρασί και συνεχίζεις το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη ή μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Ρίχνεις τη λιωμένη παρμεζάνα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις, προκειμένου να δημιουργήσεις το ριζότο σου. Περιμένεις για 15 – 20 λεπτά. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις ετοιμάσει το ριζότο σου, σκέψου ότι θα πρέπει να βλέπεις τον πάτο της κατσαρόλας όταν ανακατεύεις με μία κουτάλα.
- Απομακρύνεις από το μάτι της κουζίνας και αφήνεις για ένα λεπτό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το μασκαρπόνε και τη γραβιέρα. Ανακατεύεις μέχρι όλα τα συστατικά να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν.
- Σερβίρεις σε μπολάκια με την τυρένια κρούστα από πάνω.