Η ωραιότερη τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Μία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

670

Σας αρέσουν οι τυρόπιτες έχετε βαρεθεί όμως τις κλασικές και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό; Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μία συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου και σας την παρουσιάζουμε.

Υλικά για λαχταριστή τυρόπιτα με μπεσαμέλ

•    Για το σπιτικό φύλλο
•    750 γραμμ. αλεύρι
•    1.κ.σ. ξίδι
•    1 κ.σ. αλάτι
•    1/2 φλ. ελαιόλαδο
•    όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
•    2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων
•    Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ
•    100 γραμ. βούτυρο
•    100 γραμ. αλεύρι
•    1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
•    1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
•    2 αυγά
•    600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
•    150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
•    λίγο αλάτι
•    μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για το φύλλο

•    Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φυλλο σε λεκάνη και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζυμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
•    Την πλάθουμε σε μπαστούνι (φυτίλι) και την κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε έξι μικρότερα.
•    Ανοίγουμε τα έξι κομμάτια ζύμης σε διάμετρο 20 εκ. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο και κρύο βουτυρο και βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Το τελευταίο (6ο) δεν το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με αλευρι ένα πιατο και τα βάζουμε μέσα. Τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
•    Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
•    Αφού ξεκουραστεί η ζυμη, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε δύο μεγάλα φυλλα.
•    Γέμιση για την τυροπιτα με μπεσαμελ
•    Για την αφρατη τυροπιτα με σπιτικο φυλλο, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη κρέμα μπεσαμελ. Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βουτυρο σε κατσαρολα. Προσθέτουμε το αλευρι και το ανακατεύουμε με συρμα για 2΄-3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Λίγο λίγο, και ανακατεύοντας,
•    προσθέτουμε το ζεστό γαλα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει, ρίχνουμε αλατι και πιπερι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγα στην κρέμα ανακατεύοντάς τη με συρμα. Τέλος προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει η τυροπιτα με μπεσαμελ.
•    Στήνουμε την σπιτική τυρόπιτα στο ταψι
•    Λαδώνουμε ένα ταψι Νο. 40 και απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο με τις άκρες να προεξέχουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φυλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα στρίβοντας. Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το ελαιολαδο.
•    Ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο νερό τυροπιτα με σπιτικο φυλλο
•    Ψήνουμε την σπιτική τυρόπιτα στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχαρα του φουρνου, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις