Χαλβάς με στραγάλια: Η συνταγή που έδωσε η Εμινέ Ερντογάν στον Άκη Πετρετζίκη

493

Άφησε εποχή ο περίφημος χαλβάς με στραγάλια που απόλαυσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο γεύμα τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή και όλοι αναζητούν τη συνταγή.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε στο πρωτοσέλιδό της φωτογραφία του «δικού μας» Άκη Πετρετζίκη, με τίτλο «Σύμβολο ο Χαλβάς».

Από την Τουρκική Προεδρία έστειλαν βίντεο με τη σύζυγο του Τούρκου πρόεδρου, Εμινέ Ερντογάν, να ετοιμάζει τον συγκεκριμένο χαλβά. Στη συνέχεια η συνταγή εστάλη στην ομάδα του Άκη Πετρετζίκη ώστε να την εκτελέσει και εκείνος σωστά.

Ο κορυφαίος έλληνας σεφ δεν τους χάλασε το χατίρι και μοιράστηκε με τον κόσμο μέσα από την ιστοσελίδα του τη συνταγή του χαλβά με στραγάλι.

«Ε… ένας χαμούλης έγινε! Αυτός είναι ο περιβόητος χαλβάς με στραγάλια που όλοι ψάχνετε σήμερα!», έγραψε στα social media.

Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet
Το πρωτοσέλιδο της Hurriyet

Χαλβάς με στραγάλια: Η συνταγή

Υλικά

    • 500 γρ. νερό
    • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
    • 250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα

Για το σερβίρισμα

    • ζάχαρη άχνη
    • κανέλα

Εκτέλεση

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.

Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.

Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.

Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.

Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.

Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Σερβίρουμε.

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις