Tην τάρτα την έχεις συνδέσει με τα γλυκίσματα θα πρέπει όμως να σου υπενθυμίσω πως είναι εξίσου υπέροχη και αλμυρή. Ειδικά όταν συνδυάζει λαχανικά όπως είναι το μπρόκολο με το αγαπημένο σου μπέικον, τυριά και ελιές.
Συστατικά
Για την τάρτα θα χρειαστείς
- 250 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 60 ml νερό
- αλάτι
- 2 κρόκους αυγού
Για τη γέμιση
- 400 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4
- 150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 100 γρ. γραβιέρα ή φέτα τριμμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 200 γρ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες
- 200 γρ. ελιές σε μικρά κομμάτια
- 1/3 φλ. γάλα
- 3 αυγά
- λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Τρόπος Μαγειρέματος
Ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι και προσθέτεις το αλάτι και το βούτυρο
- Ζυμώνεις καλά μέχρι να γίνει το μείγμα θρύμματα.
- Ρίχνεις το νερό και τον 1 κρόκο και συνεχίζεις να ζυμώνεις
- Πλάθεις το ζυμάρι δίνοντας το στρογγυλό σχήμα, το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετείς στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα.
- Βγάζεις το ζυμάρι από το ψυγείο απλώνεις δύο λαδόκολλες στο τραπέζι, τις αλευρώνεις και ανοίγεις τη ζύμη με τον πλάστη. Συμπληρώνεις αλεύρι κάθε φορά που κολλάει η ζύμη στον πλάστη.
- Αλευρώνεις και βουτυρώνεις τις φόρμες ή τη μεγάλη φόρμα και βάζεις τη ζύμη μέσα σε αυτή.
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160°C στον αέρα και αφού βάλεις την τάρτα την αφήνεις για μισή περίπου ώρα.
- Ελάχιστα λεπτά πριν την βγάζεις από το φούρνο, απλώνεις με ένα πινέλο τον κρόκο και την βάζεις να ψηθεί μέχρι να πάρει χρώμα.
- Την βγάζεις και την αφήνεις να κρυώσει
- Βράζεις το μπρόκολο για 10-15 λεπτά.
- Το αφαιρούμε και το αφήνεις να στραγγίξει.
- Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρεις το μπέικον για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ρίχνεις το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα τυριά, το δυόσμο, το μπέικον, τις ελιές αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύεις καλά με το σύρμα.
- Απλώνεις στην τάρτα αρχικά το μπρόκολο και στη συνέχεια το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνεις στους 160°C στον αέρα για 1-1,5 ώρα.