Τα superfoods της Σαρακοστής

92

Γράφει Μαρια Παπαϊωάννου

Η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να αποτοξινωθείς και να νιώσεις πιο ανάλαφρη και υγιής. Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, η νηστεία ή έστω μία μικρή αλλαγή στη διατροφή σου – θα σε βοηθήσει να διώξεις τις τοξίνες, να βελτιώσεις την υγεία σου και να νιώσεις πιο καλά με το σώμα σου.

Ακόμα κι αν δεν θέλεις να αποκλείσεις τις ζωικές τροφές από το διατροφικό σου πλάνο, μπορείς απλά να το ενισχύσεις με φυτικές επιλογές που έχουν να σου προσφέρουν μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά, αρκεί να βάλεις στο πρόγραμμα τις τακτικές επισκέψεις στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου και τα μικρά προσεγμένα παντοπωλεία, προκειμένου να εξασφαλίσεις την καλύτερη ποιότητα σε λογικές τιμές.

Αυτά είναι τα superfoods της Σαρακοστής:

Ελαιόλαδο

Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και όχι άδικα. Πρόκειται για μία πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, με συστατικά που έχουν παρουσιάσει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες που παρουσιάζουν τα πολλαπλά οφέλη του ελαιόλαδου, τονίζοντας τις ιδιότητές του για την προστασία της καρδιάς, τη βελτίωση της όψης του δέρματος και την ενίσχυση της καλής υγείας στο σύνολο.

Ταχίνι

Το βασικό συστατικό των σαρακοστιανών γλυκών και σνακ, γίνεται επίσης ένα υπέροχο συστατικό για το dressing της σαλάτας. Θα το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το επίσης θρεπτικό χούμους, χαλβά αλλά θα το απλώσεις μόνο του πάνω στο ψωμί. Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σουσαμιού, και δεδομένου ότι το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, βιταμίνες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, το ταχίνι κατατάσσεται πρώτο στη λίστα των σούπερ τροφών.

Μανιτάρια

Δεν λέγονται τυχαία το “κρέας” των χορτοφάγων, αφού μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια προσφέροντας ακόμα περισσότερα οφέλη στην υγεία. Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, θερμίδες, νάτριο, χοληστερόλη και λιπαρά, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα μανιτάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος.

Όσπρια

Δεν φαντάζεσαι πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό σου τα ταπεινά όσπρια. Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα όσπρια δεν σε βοηθούν μόνο να χάσεις βάρος, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών. Και παρόλο που τα όσπρια μπορούν να συγκριθούν σε θερμίδες με το κρέας, σύμφωνα με τον Dawn Jackson Blatner, RD, κλινικό διαιτολόγο του Northwestern Memorial Hospital’s Wellness Institute στο Σικάγο, έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα οφέλη στον οργανισμό σου.

Μπρόκολο & Κουνουπίδι

Τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι είναι οι σύμμαχοί σου στην καλή υγεία. Το μπρόκολο έχει ένα εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, Α, Β6 και φώσφορο, το μπρόκολο αποτελεί επίσης μία καλή πηγή πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών. Το κουνουπίδι, με τη σειρά του, έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες. Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι θα σου δώσει την απαραίτητη αντιοξειδωτική βιταμίνη C – που απαιτείται για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών σε όλα τα μέρη του σώματος, και είναι αναγκαία για το σχηματισμό του κολλαγόνου.

Ξηροί καρποί

Τα οφέλη των ανάλατων (προσοχή) ξηρών καρπών έχουν αποδειχθεί μέσα από αρκετές έρευνες και μελέτες. Κάθε είδος ξηρού καρπού έχει διαφορετικές ιδιότητες και προσφέρει τα δικά του θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Αρκεί μία μικρή χούφτα από αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια στις σαλάτες, τα smoothies ή απλά σαν σνακ για να πάρεις τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεσαι και να γεμίσεις ενέργεια.

Μαύρη σοκολάτα και κακάο

Οι μαγικές αυτές τροφές δεν θα διώξουν απλά τη λιγούρα για γλυκό αλλά θα σου προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά που χρειάζεσαι και θα ενισχύουν την καλή σου διάθεση. Το ακατέργαστο κακάο περιέχει δύο συγκεκριμένα είδη αντιοξειδωτικών: πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Το μυστικό είναι να αποφύγεις τις επεξεργασμένες και γεμάτες ζάχαρη σοκολάτες γάλακτος, αλλά να προτιμήσεις αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις