Η κουλούρα της Λαμπρής είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ονομάζεται Λαμπροκουλούρα, τη στολίζουν με κόκκινα αυγά και βρίσκεται στο παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι.
Συστατικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml χλιαρό νερό
- 2/3 της κούπας ηλιέλαιο
- 1/2 κούπα πλήρες γάλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 14 γρ. ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το γάλα.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα ώσπου να διαλυθεί η μαγιά και το αφήνεις στην άκρη για 5 περίπου λεπτά
- Ρίχνεις το μείγμα στο μίξερ και προσθέτεις το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάς για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνεις το ηλιέλαιο και συνεχίζεις να χτυπάς. Όταν η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ προσθέτεις το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και συνεχίζεις να ανακατεύεις.
- Παίρνεις τη ζύμη, την τοποθετείς σε ένα μπολ που έχεις αλείψει με λάδι και το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη.
- Την αφήνεις για 1 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει.
- Αφού φουσκώσει βάζεις τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια, την ανοίγεις απαλά και την κόβεις με ένα μαχαίρι στα δύο.
- Παίρνεις το ένα κομμάτι και το κόβεις επίσης στη μέση. Τα πλάθεις σε μακριές λωρίδες.
- Φτιάχνεις με αυτές μια πλεξούδα και την βάζεις σε ένα ταψί όπου προηγουμένως έχεις απλώσει λαδόκολλα, φτιάχνοντας έναν κύκλο.
- Ακολουθείς την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τις τοποθετείς στο ταψί κάθετα και οριζόντια στον αρχικό κύκλο σε σχήμα σταυρού.
- Απλώνεις λάδι με ένα πινέλο, ρίχνεις το σουσάμι και το κόκκινο αυγό ακριβώς στο κέντρο.
- Την καλύπτεις με διάφανη μεμβράνη και την αφήνεις να φουσκώσει για μισή περίπου ώρα.
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C και βάζεις τη λαμπροκουλούρα.
- Ψήνεις για μισή ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.