Η κουλούρα της Λαμπρής είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που φτιάχνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Ονομάζεται Λαμπροκουλούρα, τη στολίζουν με κόκκινα αυγά και βρίσκεται στο παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι. 

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 2/3 της κούπας ηλιέλαιο
  • 1/2 κούπα πλήρες γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 14 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το γάλα.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα ώσπου να διαλυθεί η μαγιά και το αφήνεις στην άκρη για 5 περίπου λεπτά
  • Ρίχνεις το μείγμα στο μίξερ και προσθέτεις το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάς για 1-2 λεπτά.
  • Ρίχνεις το ηλιέλαιο και συνεχίζεις να χτυπάς. Όταν η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ προσθέτεις το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και συνεχίζεις να ανακατεύεις.
  • Παίρνεις τη ζύμη, την τοποθετείς σε ένα μπολ που έχεις αλείψει με λάδι και το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη. 
  • Την αφήνεις για 1 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει βάζεις τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια, την ανοίγεις απαλά και την κόβεις με ένα μαχαίρι στα δύο.
  • Παίρνεις το ένα κομμάτι και το κόβεις επίσης στη μέση. Τα πλάθεις σε μακριές λωρίδες.
  • Φτιάχνεις με αυτές μια πλεξούδα και την βάζεις σε ένα ταψί όπου προηγουμένως έχεις απλώσει λαδόκολλα, φτιάχνοντας έναν κύκλο.
  • Ακολουθείς την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και τις τοποθετείς στο ταψί κάθετα και οριζόντια στον αρχικό κύκλο σε σχήμα σταυρού.
  • Απλώνεις λάδι με ένα πινέλο, ρίχνεις το σουσάμι και το κόκκινο αυγό ακριβώς στο κέντρο.
  • Την καλύπτεις με διάφανη μεμβράνη και την αφήνεις να φουσκώσει για μισή περίπου ώρα.
  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C και βάζεις τη λαμπροκουλούρα.
  • Ψήνεις για μισή ώρα μέχρι να πάρει χρώμα. 
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις