Οι φακές είναι ένα από τα όσπρια που πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη Β3. Και τώρα που είναι Μεγάλη Εβδομάδα θα τις συνδυάσεις με σπανάκι, ένα εξίσου σημαντικό για την υγεία λαχανικό. Πρόκειται για μια νηστίσιμη συνταγή που είμαι σίγουρη πως θα καθιερώσεις.
Συστατικά
- 200 γρ. φακές
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε 4 κομμάτια
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
- 300 γρ. φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
- 1 μεγάλη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ. γ. πάπρικα γλυκιά προαιρετικά
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ξεπλένεις καλά τις φακές μέσα σε ένα σουρωτήρι.
- Βάζεις νερό μέχρι τη μέση σε μια μεσαία κατσαρόλα και ρίχνεις τις φακές.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τη ρίγανη.
- Ανακατεύσεις με μια ξύλινη κουτάλα και τις αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40 περίπου λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνεις το λάδι και σωτάρεις το καρότο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτεις το σπανάκι και συνεχίζεις το σοτάρισμα ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνεις για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Τα βγάζεις από τη φωτιά και τα ρίχνεις στις φακές.
- Τις αφήνεις να βράσουν για 10-15 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας.
- Είναι έτοιμες.