Σκάμνο! Το ξινό , το θαυματουργό και αρωματικό μούρο της εποχής.. Τόσο κόκκινο που βάφει χέρια και ρούχα..
Υπήρχε σε αφθονία μέχρι πρόσφατα στο νησί μας , ιδιαίτερα σε Λειβαθώ και Ελειό. Φωτιές το εξαφάνισαν. Η σκαμνιά είναι ένα μεγάλο δένδρο , ένα είδος μουριάς με βαθύ δροσερό ίσκιο αλλά… λερώνει και δύσκολα καθαρίζει..
Το γλυκό κουταλιού τση φτωχής, αγροτικής κουζίνας (cusina povera) του νησιού μας.. Οι σιόρες δεν αφήνανε κανέναν καρπό να πάει χαμένος, βρίσκανε τρόπος να τον φέρουν στο τραπέζι της οικογένειας.
Αμα βρείτε σκάμνα στο δρόμο σας, τα μαζεύετε προσεκτικά μη σας λερώσουν και τα κάνετε υπέροχο γλυκό του κουταλιού ή και μαρμελάδα μόνο που θα χρειαστείτε λίγη περισσότερη ζάχαρη μέχρι να το φέρεται στη γλύκα του.
Όταν βράζει απελευθερώνει ένα υπέροχο λεπτό άρωμα που σε «αποκαρώνει»..
Ακούστε το να μπουρμπουλίζει και να δένει..
Μόλις βράσει το σουρώνετε με τουλουπάνι για να πετάξετε το σποράκια του.
Μας το θύμισε , ποιος άλλος ; ο Διονύσης Φραγκισκάτος .. Δικές του και οι φωτογραφίες και το video από την εκτέλεση τση συνταγής!
Καλοφάγωτο Διονύση με Υγεία.. Nα ‘σαι καλά να φτιάνεις και εμείς να τα ..κοιτάμε!
Ε.Χ.