Συνταγή για παραδοσιακό μουσακά

124

Ο μουσακάς είναι το απόλυτο, Ελληνικό πιάτο. Λαχταριστός, καλοκαιρινός και τέλειος για το weekend.

Συστατικά

Για τον μουσακά

  • 5 μέτριες μελιτζάνες
  • 5 μέτρια κολοκύθια
  • 5 πατάτες μεγάλες
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1  μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • ε κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 1/2 lt γάλα
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Tρόπος Μαγειρέματος

Κιμάς

  • Βάζεις το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμύδι και το σκόρδο
  • Όταν μαλακώσουν προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις απαλά μέχρι να πάρει χρώμα
  • Ρίχνεις τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο νερό
  • Ανακατεύεις απαλά και τον αφήνεις να βράσει για 25 περίπου λεπτά.

Μπεσαμέλ

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις όλα τα υλικά εκτός από το αυγά και το τυρί και βράζεις σε μέτρια μορφή
  • Ανακατεύεις καλά μέχρι να πήξει και την βγάζεις από τη φωτιά
  • Προσθέτεις τα αβγά αφού τα έχεις χτυπήσει καλά προηγουμένως και ανακατεύεις πολύ γρήγορα την κρέμα
  • Ρίχνεις το τυρί και συνεχίζεις το καλό ανακάτεμα ενώ δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι έχει αρκετό αλάτι και μοσχοκάρυδο

Λαχανικά για μουσακά

  • Τα κόβεις σε λεπτές φέτες και τα τηγανίζεις σε ένα μεγάλο σκεύος με ελαιόλαδο
  • Όταν είναι μαλακά και έτοιμα τα βάζεις σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνεις να στραγγίξουν καλά

 

Εκτέλεση

  • Απλώνεις στο ταψί μια στρώση πατάτες, συνεχίζεις με τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες
  • Ρίχνεις τον κιμά από πάνω και τέλος τη μπεσαμέλ
  • Αφήνεις τον μουσακά να ψηθεί για 1 περίπου ώρα μέχρι να πάρει χρώμα

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις