Ας γνωρίσουμε τα πρώτα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου. Ένας καλός λόγος για να επιλέγουμε εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι ότι πιο φρέσκα και με πιο πλούσια σε γεύση από αυτά που καλλιεργούνται εκτός εποχής.
Οπως γράφει η Κέλλη Βασιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγο με έδρα την περιοχή Γκύζη της Αττικής, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και νερό. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σχετικά λίγες θερμίδες και μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.
- Σύκα
- Φραγκόσυκα
- Σταφύλια
- Αχλάδι
- Μήλα
- Δαμάσκηνα
- Βατόμουρα
- Κυδώνι
- Ρόδι
- Καρπούζι (τέλος εποχής)
- Πεπόνι (τέλος εποχής)
Σε υγιείς ενήλικες συνιστάται η κατανάλωση 3 μερίδων από ποικιλία φρούτων. Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορες μορφές όπως:
- Ωμά φρούτα, π.χ. σύκο, πεπόνι, μήλο
- Αποξηραμένα φρούτα, π.χ. αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα
- Χυμοί φρούτων, π.χ. χυμός ρόδι
- Σπιτική μαρμελάδα φρούτων, π.χ. σύκο, δαμάσκηνο.
Λαχανικά Σεπτεμβρίου
- Πράσα
- Πατάτες
- Καρότα
- Κολοκύθα
- Κρεμμύδι
- Ντομάτα
- Αγγούρι
- Χρωματιστές πιπεριές
- Αμπελοφάσουλα
- Μπάμιες
- Βλίτα (τέλος εποχής)
Τα υγιή ενήλικα άτομα συνιστάται να καταναλώνουν 4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών κάθε ημέρα. Τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διάφορες μορφές όπως:
- Ωμά λαχανικά, π.χ. sticks καρότου -αγγούρι, χωριάτικη σαλάτα, σαλάτα τριμμένο καρότο
- Μαγειρεμένα λαχανικά, π.χ. βραστά αμπελοφάσουλα, βραστά καρότα, σούπα λαχανικών
- Ψητά λαχανικά, π.χ. πιπεριές, πατάτες
- Smoothie με λαχανικά, π.χ. με βάση το καρότo.
Τα κυριότερα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία
H συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, συνδέονται με πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Επιπλέον, η κατανάλωση τους συμβάλλει, στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συνταγή σπιτικής μαρμελάδας σύκου
Υλικά
- 1 κιλό ώριμα φρέσκα σύκα (κομμένα στα τέσσερα)
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι μέλι
- 1 λεμόνι χυμό
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε τα σύκα, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ανακατεύομε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καρύδας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε το μείγμα μέχρι να πήξει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε συχνά την μαρμελάδα σύκο για να μην καεί, ειδικά καθώς πήζει το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Το αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε βαζάκι.
Θερμιδική και θρεπτική αξία
1 κ.σ.= 47 θερμίδες,
12 γρ. υδατάνθρακά,
0,3 γρ. πρωτεΐνη,
0,1 γρ. λιπαρά,
1γρ φυτικές ίνες
ΠΗΓΗ: fmh.gr
Φωτογραφία από Steve Buissinne από το Pixabay