Γράφει ΕΥΗ ΣΚΛΑΤΙΝΙΩΤΗ
Γνωρίζουμε καλύτερα το μήλο, το φρούτο με τη μεγάλη διατροφική αξία και τις άπειρες εφαρμογές στην κουζίνα.
Το μήλο είναι πραγματικά ένα φρούτο με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και μας κάνει καλό με πολλούς τρόπους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Γι’ αυτό αν δεν είναι ιδιαίτερα αγαπημένο σας, ίσως γνωρίζοντάς το καλύτερα να αναθεωρήσετε. Το σίγουρο είναι πως οι χρήσεις του στην κουζίνα είναι άπειρες και γευστικότατες.
Πόσο καλό μας κάνει
Βασικό για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το φρούτο αυτό είναι να το καταναλώνουμε με τη φλούδα του. Αυτή είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών κι ο λόγος που μας χορταίνει, αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, δεν έχει πολλές θερμίδες γι’ αυτό συνιστάται και σε δίαιτες απώλειας βάρους. Το μήλο είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνη C, που χρειαζόμαστε για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ενώ περιέχει αρκετές βιταμίνες Α, Κ και Ε, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και ψευδάργυρο. Ακόμη, θεωρείται αντικαρκινική τροφή, ενώ τα φλαβονοειδή, που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, έχει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
Καλλιέργεια
Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο δέντρο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα η καλλιέργειά της είναι η δεύτερη σε παραγωγή φυλλοβόλων οπωροφόρων, μετά τη ροδακινιά. Οι περιοχές που συναντάμε συστηματικά καλλιέργειες μηλιάς είναι κυρίως στην περιοχή του Βερμίου, καθώς και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.
Οι ποικιλίες
Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι τα Στάρκιν, που είναι η πιο φημισμένη κλασική κόκκινη ποικιλία, που βρίσκουμε παντού, τα Golden delicious, γνωστά ως Γκόλντεν, με κιτρινοπράσινο χρώμα, τα Royal Gala, γνωστά ως Γκαλά, κόκκινου χρώματος, τα Jonagold, γνωστά ως Τζόνα με πρασινοκόκκινο χρώμα, ζουμερή και αρωματική και κάπως γλυκόξινη σάρκα, τα Granny Smith, το γνωστό μας ξινόμηλο, με ανοιχτό πράσινο χρώμα και τραγανή, ζουμερή, υπόξινη σάρκα και τα Fuji, κόκκινα και αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Τέλος, υπάρχει και το φιρίκι, είδος μήλου πολύ μικρότερου μεγέθους, που είναι πολύ δημοφιλές για την ιδιαίτερα γλυκιά και αρωματική του σάρκα.
Πότε το βρίσκουμε στην αγορά
Το μήλο είναι ένα φρούτο που βρίσκουμε στην αγορά σχεδόν όλο τον χρόνο, γι΄ αυτό πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχει εποχή. Κι όμως έχει, αφού φρέσκα μήλα βρίσκουμε στην αγορά στη χώρα μας από το τέλος του καλοκαιριού έως αρχές του χειμώνα, ενώ την υπόλοιπη περίοδο είναι είτε ψυγείου, είτε εισαγωγής.
Πώς το καταναλώνουμε
Εκτός από ωμό, με τη φλούδα, που είναι το πιο υγιεινό σνακ, το μήλο έχει άπειρες χρήσεις, όχι μόνο στη ζαχαροπλαστική, όπου έχει πολλές εφαρμογές, αλλά και στη μαγειρική. Σίγουρα η μηλόπιτα είναι το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι και είναι ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα, με πολλές εκδοχές, όπως και το στρούντελ, εμείς όμως σας προτείνουμε και πιο υγιεινές προτάσεις, όπως να φτιάξετε τα δικά σας τσιπ μήλου, να το βάλετε στο πρωινό σας μπολ με δημητριακά, να δώσετε άλλη διάσταση στις σαλάτες σας, να νοστιμίσετε με αυτό τα κυρίως πιάτα σας, αλλά και να το απολαύσετε ως ρόφημα.
Γι’ αυτό σας προτείνουμε 16 ξεχωριστές συνταγές με μήλο, για κάθε ώρα της ημέρας, ξεκινώντας από τις γλυκές εκδοχές που είναι και οι πιο δημοφιλείς.
Tarte tatin, αλλιώς ανάποδη τάρτα με μήλα
Η πιο διάσημη ανάποδη τάρτα, στην παραδοσιακή συνταγή της με μήλα. Συνοδεύεται ιδανικά με ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ ή τσάι.
Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη και παγωτό βανίλια
Mια υπέροχη μηλόπιτα φτιαγμένη με ωραία, τριφτή ζύμη και πλούσια αρωματική γέμιση από τριμμένα μήλα.
Στρούντελ μήλο
Η αυστριακή εκδοχή της μηλόπιτας είναι ένα απίστευτο γλύκισμα που τρώγεται πολύ ευχάριστα σκέτο, πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη, αλλά μια μπάλα παγωτό βανίλια μπορεί να το απογειώσει.
Κομπόστα μήλο-αχλάδι, ο τέλειος συνδυασμός
Τα πολύχρωμα καλοκαιρινά φρούτα έδωσαν τη θέση τους στις ήρεμες δυνάμεις του φρουτένιου κόσμου, στο μήλο και το αχλάδι. Αποφασίσαμε να τα φέρουμε ακόμη πιο κοντά, βάζοντάς τα μαζί σε μια κομπόστα.
Μάφιν με μήλο και κανέλα
Τα αγαπημένα μάφιν σε μια πολύ cozy εκδοχή. Ιδανική επιλογή για πρωινό ή για συνοδευτικό του καφέ.
Cookies με βρώμη και μήλα
Υγιεινά και πολύ νόστιμα κούκις που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά και θα γίνουν και το δικό σας αγαπημένο σνακ με τον καφέ ή μετά το γυμναστήριο.
Κέικ με μήλο και επικάλυψη καραμέλας
Λαχταριστό κέικ μήλου με επικάλυψη καραμέλας, που μπορεί να γίνει το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας. Ιδανική πρόταση και για πρωινό τα Σαββατοκύριακα.
Κρέπες με γέμιση από καραμελωμένα μήλα, μπισκότο και σοκολάτα
Αυτές οι λαχταριστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα θα γίνουν το αγαπημένο σας φθινοπωρινό γλύκισμα.
Τσιπς μήλου
Το απόλυτο τραγανό και απολαυστικό σνακ για τα παιδιά.
Γάλα με βρώμη, βερίκοκα ξερά και μήλο
Η βρώμη με γάλα -γνωστό και ως oatmeal- είναι από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό, ειδικά για τα παιδιά, αφού τους χαρίζει ενέργεια για να ξεκινήσουν δυναμικά τη μέρα τους.
Σαλάτα ρόκα και μήλο με dressing τζίντζερ-καρότου
Μια δροσερή σαλάτα που ανοίγει ιδανικά κάθε καθημερινό ή επίσημο τραπέζι.
Σαλάτα ταμπουλέ με κινόα, μήλα και καρύδια
Δροσερή και χορταστική σαλάτα που συνδυάζει την υπερτροφή κινόα με γευστικά μήλα και πολλά μυρωδικά. Είναι κατάλληλη για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους, αλλά και για όσους απλά αναζητούν ένα ελαφρύ γεύμα.
Αλμυρά palmier με μπλε τυρί, μήλο και καρύδια
Τα palmier είναι για κάθε στιγμή ένα τραγανό και γευστικό σνακ, ιδανικά για να συνοδεύσετε το κρασί σας.
Φθινοπωρινό τουρλού λαχανικών με μήλα και φέτα
Υπάρχει καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα λαχανικά εποχής από ένα νόστιμο φαγητό κατσαρόλας; Τουρλού λοιπόν θα φτιάξουμε σήμερα!
Χοιρινό κατσαρόλας με πατάτες και μήλα
Το χοιρινό είναι από τα κρέατα που συνδυάζονται πολύ αρμονικά και με φρούτα. Εδώ το μαγειρεύετε με μήλα, που δίνουν νόστιμη γεύση στο πιάτο και μελώνουν ωραία τη σάλτσα. Αντί για χοιρινό βέβαια, μπορείτε να βάλετε γαλοπούλα ή μοσχαράκι.
Κοτόπουλο με μανιτάρια, μήλα και κάρι
Το κοτόπουλο με μανιτάρια ή φρούτα είναι από τους πιο νόστιμους συνδυασμούς. Για να μην μπαίνετε σε διλήμματα, αυτή η συνταγή τα συνδυάζει, ενώ προσθέτετε και κάρι που του δίνει μια εξωτική νότα και το απογειώνει γευστικά.