Μαγειρεύουμε αγαπημένη ρεβιθάδα για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας, με συνταγή από την Πέργαμο.
Θα προσθέσουμε και το κρεμμυδάκι μας, ξερό θυμάρι ή ρίγανη, χυμό λεμόνι και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, με όλη την σημασία της λέξεως, φαγητό.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Αναμονή: 1 βράδυ (για το μούλιασμα των ρεβιθιών) + 30 λεπτά
Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα + 20 λεπτά
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια μεσαία ή μικρά, μουλιασμένα απόβραδίς σε χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ξερό θυμάρι, τριμμένο ή ρίγανη
αλάτι
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
Τα αφήνουμε στην άκρη 20-30 λεπτά.
Έπειτα τα τρίβουμε απαλά πάνω σε μια καθαρή, νοτισμένη μεγάλη πετσέτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα αποφλοιωμένα ρεβίθια, για να απομακρυνθεί εντελώς η σόδα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά, ξεφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα το πολύ, ώστε να μαλακώσουν καλά, αλλά να μην διαλύονται.
Ελάχιστα λεπτά πριν αποσύρουμε από την φωτιά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μυρωδικό, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε την ρεβιθάδα σε σουπίέρα ή σε μεγάλο μπολ, διακοσμούμε με φρέσκα μυρωδικά, αν θέλουμε και σερβίρουμε.
Tip
Στο ξεφλούδιμα, τα ρεβίθια ως πιο βαριά, πάνε στον πάτο της λεκάνης, ενώ τα φλούδια θα ανέβουν στην επιφάνεια, από την οποία τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – Η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας» τεύχος #199.