Η εορταστική περίοδος ξεκινά με τον πιο απολαυστικό τρόπο που σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να φτιάξεις τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά μελομακάρονα.

Συστατικά

  • 3 φλ. ηλιέλαιο
  • 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ. γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γ. μαγειρική σόδα
  • 9 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

  • 1 ½ φλ. νερό
  • 1 ½ φλ. μέλι
  • 2 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Για το πασπάλισμα

  • 1½ φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1/2 φλ. σουσάμι
  • 1/4 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώνεις λαδόκολλα στο ταψί
  • Ρίχνεις όλα τα υλικά για το σιρόπι στην κατσαρόλα και αφήνεις το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά
  • Το αφήνεις στην άκρη για να κρυώσει
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ και ανακατεύεις πολύ καλά με το σύρμα
  • Προσθέτεις το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και σιγά σιγά το αλεύρι
  • Ζυμώνεις το μίγμα μέχρι αν μαλακώσει
  • Πιάνεις μια γεμάτη κουταλιά ζύμης και την πλάθεις στο κλασικό οβάλ σχήμα που έχει το μελομακάρονο ή μια μικρότερη κουταλιά αν θέλεις μπουκίτσες
  • Τοποθετείς τα μελομακάρονα στο ταψί και τα αφήνεις να ψηθούν για μισή ώρα
  • Τα αφαιρείς και τα βουτάς στο σιρόπι για 2-3 λεπτά
  • Τα βγάζεις από την κατσαρόλα με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς προσεχτικά σε μια μεγάλη πιατέλα
  • Βάζεις στο multi την καρυδόψυχα, το σουσάμι, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και τα αλέθεις
  • Πασπαλίζεις τα μελομακάρονα με αυτό και είναι έτοιμα
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις