Χριστούγεννα χωρίς άρωμα κανέλας στο χώρο δεν γίνεται και θα το πετύχεις ψήνοντας λαχταριστά cinnamon rolls που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Συστατικά
- 1 φλ. γάλα πλήρες
- 12 γρ. ξερή μαγιά
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 70 γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- 1 φλ. αλεύρι σκληρό
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση θα χρειαστείς
- 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. κανέλα
- 70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι
Για το γλάσο θα χρειαστείς
- 150 γρ. μασκαρπόνε
- 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. βανίλια
- 1/4 φλ. ζάχαρη άχνη
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ζεσταίνεις το γάλα χωρίς να βράσεις και το αφήνεις για λίγο στην άκρη να κρυώσει
- Το βάζεις στο μίξερ και προσθέτεις την θρυμματισμένη μαγιά, τη ζάχαρη και τα χτυπάς για λίγο
- Προσθέτεις το βούτυρο, τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
- Κοσκινίζεις τα δύο είδη αλευριών, τα ρίχνεις στο μίξερ μαζί με λίγο αλάτι και χτυπάς για 10 περίπου λεπτά
- Αφαιρείς τη ζύμη από το μίξερ και βεβαιώνεσαι πως είναι σφιχτή και δεν κολλάει στα χέρια σου
- Την τοποθετείς σε ένα μπολ που έχεις λαδώσει προηγουμένως και την αφήνεις να φουσκώσει σκεπασμένη για μιάμισι περίπου ώρα
- Αλευρώνεις μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγεις τη ζύμη με τον πλάστη σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο
- Σε ένα μπολ ρίχνεις το βούτυρο, τη ζάχαρη, αλάτι και κανέλα και ανακατεύεις καλά
- Αφού ανοίξεις τη ζύμη απλώνεις το μείγμα με την κανέλα
- Τυλίγεις τη ζύμη σε μορφή ρολού και την κόβεις σε 10-12 κομμάτια
- Βουτυρώνουμε το σκεύος και τοποθετείς τα κομμάτια της ζύμης το ένα δίπλα στο άλλο
- Τα αφήνεις να ψηθούν σκεπασμένα με ένα αλουμινόχαρτο για μισή περίπου ώρα
- Όση ώρα ψήνονται ετοιμάζεις το γλάσο βάζοντας όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπώντας μέχρι να πάρουν τη μορφή κρέμας
- Αφαιρείς τα cinnamon rolls από το φούρνο και περιμένεις να κρυώσουν λίγο πριν απλώσεις το γλάσο