ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ

Κάστανα, ξηροί καρποί, σοκολάτα, κονιάκ, φρούτα και αρωματικό βούτυρο είναι τα υλικά για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά των ονείρων μας.

Μελομακάρονα με άρωμα μανταρινιού
1 ώρα και 30′ |Εύκολο| Για 3-3,5 κιλά

Για τα μελομακάρονα
400 γρ. χυμό μανταρινιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1.200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
30 γρ. άχνη
1/2 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. κανέλα
1/6 κ.γ. γαρίφαλο
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 μανταρίνι, το ξύσμα

Για το σιρόπι και το τελείωμα
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 μανταρίνια, κομμένα στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
καρύδια, χοντροκομμένα
μέλι, για το μέλωμα

Διαδικασία
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μανταρίνια και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσουν για 1΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σχεδιάκι. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30΄ έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για περίπου 1΄ γυρίζοντάς τα με μια κουτάλα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
40 λεπτά• Εύκολο• Για 900 γρ.
200 γρ. βούτυρο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 αυγό
15 ml γάλα
400 γρ. αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις
2 γρ. αλάτι
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
6 γρ. μπέικιν πάουντερ
10 γρ. μείγμα μπαχαρικών Speculoos

Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε έως ότου ομογενοποιηθούν. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και με κουπ πατ κόβουμε μπισκότα σε χριστουγεννιάτικα σχήματα. Τα απλώνουμε σε ρηχά ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε δόσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15΄. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα συντηρούμε σε κουτί για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.

Σημείωση
Το µείγµα µπαχαρικών Speculoos περιέχει κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, τζίντζερ, καρδάµωµο και µοσχοκάρυδο. Για να ετοιµάσετε το δικό σας µείγµα, δείτε εδώ τη συνταγή.

Σοκολατένια καρυδόπιτα
1 ώρα και 20΄ | Εύκολο| Για 10-12 άτομα

Για την καρυδόπιτα
400 γρ. καρύδια
125 γρ. ζάχαρη άχνη
6 αυγά
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 γρ. κουβερτούρα 55%, τεμαχισμένη
σε μικρά κομμάτια
250 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι Για Όλες τις Χρήσεις

Για την επικάλυψη
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36%
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55%
κακάο
1 κουτ. γλυκού μέλι

Καρυδόπιτα: Αλέθουμε τα καρύδια σε πούδρα μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό) ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ενώνουμε το μείγμα της κουβερτούρας με το μείγμα των αυγών και προσθέτουμε την πούδρα καρυδιού. Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. και ύψους 5 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 45΄-50΄. Αφήνουμε να κρυώσει.

Επικάλυψη: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος χωρίς να κοχλάσει, μέχρι λίγο προτού βράσει.Την αδειάζουμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει την τεμαχισμένη κουβερτούρα και το μέλι. Ομογενοποιούμε πολύ καλά και απλώνουμε πάνω από την κρύα καρυδόπιτα.

Τρούφες με κάστανο και σοκολάτα
1 ώρα+ 2 ώρες αναμονή| Εύκολο| Για 10 τεμ.τωμ 90 γρ.

1.000-1.200 γρ. κάστανα με τη φλούδα (για να έχουμε 500 γρ. καθαρό πουρέ κάστανο ή 500 γρ. πουρέ κάστανο έτοιμο)
130 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
30 ml ρούμι
τρούφα, για επικάλυψη

Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφλουδίζουμε. Kάνουμε τα κάστανα πουρέ στο μπλέντερ χτυπώντας τα μαζί με τη μισή άχνη ζάχαρη. Aνακατεύουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κουβερτούρα που λιώνουμε σε μπεν μαρί (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό) ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Eνώνουμε τα 2 μείγματα και το ρούμι ανακατεύοντας και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα και να μπορεί να πλάθεται. Πλάθουμε σε 10 μπαλίτσες των 90 γρ. και τις επικαλύπτουμε με τρούφα που έχουμε απλώσει σε ένα μεγάλο πιάτο. Τις αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν για 2 ώρες περίπου προτού σερβίρουμε.

Πίτα από κουραμπιέ και κρέμα αμυγδάλου
1 ώρα και 30΄ + 30΄ αναμονή | Εύκολο | Για 12 ΑΤΟΜΑ

Για την πίτα
300 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό
110 γρ. ζάχαρη άχνη
60 ml κονιάκ
600 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
ασπράδι αυγού, χτυπημένο
μερικά λευκά αμύγδαλα

Για την κρέμα
500 ml γάλα φρέσκο
100 ml σουμάδα
1 λεμόνι, το ξύσμα
70 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκους αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ

Διαδικασία
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και τη σουμάδα και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά (κρόκους και ολόκληρο) και το κορν φλάουρ. Προτού πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε με αυγοδάρτη και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία θα εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Όταν η κρέμα κρυώσει, τη μαλακώνουμε με ένα σύρμα ή στο μίξερ (με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε λεία υφή) και με αυτή γεμίζουμε τη βάση της πίτας όταν είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Ζύμη: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και χτυπάμε μέχρι να γίνει λευκή και αέρινη. Προσθέτουμε το κονιάκ και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγο κατά μέρος για να σφίξει. Απλώνουμε τη μισή ζύμη σε ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. Περιμετρικά, στη βάση, δημιουργούμε ένα στεφάνι από ένα κορδόνι ζύμης σαν φωλιά. Γεμίζουμε με την κρέμα που έχουμε πριν μαλακώσει και, με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε ανοίξει σε φύλλο, καλύπτουμε το γλυκό. Αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού και διακοσμούμε με τα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 50΄-60΄.

Κορμός σοκολάτας με άρωμα πορτοκαλιού
30 λεπτά+ 1 ώρα αναμονή| Εύκολο

Για τη βάση
4 ασπράδια αυγών
4 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
50 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
50 γρ. κορν φλάουρ
100-150 ml λικέρ πορτοκάλι

Για την κρέμα σοκολάτα
250 ml γάλα φρέσκο
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
500 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σε
μικρά κομμάτια
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36%
λιπαρά, χτυπημένη σε υφή
γιαουρτιού

Διαδικασία
Βάση: Στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το ξύσμα και τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένους ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ κοσκινισμένα. Απλώνουμε σε μια επιφάνεια σιλικόνης ή ένα αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος της λαμαρίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 10΄-12΄. Αν χρειαστεί, ψήνουμε λίγο παραπάνω. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα σοκολάτα: Βάζουμε το γάλα και το ξύσμα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξαναζεσταίνουμε και το σουρώνουμε πάνω από ένα μπολ με την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά και προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξει η κρέμα.

Συναρμολόγηση: Ραντίζουμε τη βάση με το λικέρ και απλώνουμε τη μισή από την κρέμα. Το τυλίγουμε σε ρολό και το τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε κορνέ και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Προαιρετικά, διακοσμούμε με κερασάκια μαρασκίνο κατά μήκος του κορμού.

Γλυκό ψωμί με ξηρούς καρπούς
1 ώρα και  30΄ | Εύκολο| Για 18 άτομα

Για το ψωμί
400 ml γάλα φρέσκο
260 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κιλό αλεύρι γ.ό.χ.
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. κάρδαμο, σε σκόνη
300 γρ. καστανή ζάχαρη

Για τους ξηρούς καρπούς
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη καστανή
300 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς

Ξηροί καρποί: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε έως ότου ροδίσουν πολύ καλά. Αποσύρουμε, σουρώνουμε και κρατάμε το λάδι που έχει βγει από τους ξηρούς καρπούς. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Ψωμί:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα. Αποσύρουμε και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ χτυπώντας μαζί με τη ζάχαρη. Ενσωματώνουμε και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κάρδαμο κοσκινισμένα. Όταν η ζύμη αρχίσει να σφίγγει, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και συνεχίζουμε με το χέρι.

Προσθέτουμε τους μισούς ξηρούς καρπούς και το λάδι τους που έχουμε κρατήσει, ζυμώνουμε πολύ καλά και αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκ. Απλώνουμε τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς στην επιφάνεια της ζύμης και πιέζουμε πολύ καλά για να
κολλήσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα.

Φωτογραφίες: Άλκης Καλούδης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις