Αν θέλεις να αποφύγεις το κρέας και τον κιμά μέχρι το Πάσχα αλλά αγαπάς πολύ το παστίτσιο σήμερα θα φτιάξεις το πιο λαχταριστό με λαχανικά και τυριά.
Συστατικά
- 500 γρ. Παστίτσιο Νο2
- 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 πορτοκαλί πιπεριά σε μικρά καρέ
- 2 μελιτζάνες κομμένη σε μικρά καρέ
- 2 κολοκύθια κομμένα σε μικρά καρέ
- 300 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
- ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 3 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρεις το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 5 περίπου λεπτά
- Προσθέτεις τις μελιτζάνες, αλάτι και πιπέρι και σοτάρεις 8 περίπου λεπτά
- Ρίχνεις τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια και συνεχίζεις το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτα
- Προσθέτεις ρίγανη, θυμάρι και πάπρικα και τα αφήνεις για 2 ακόμη λεπτά
- Σε μία δεύτερη κατσαρόλα ρίχνεις το λάδι της μπεσαμέλ και το αλεύρι και ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα για 3 περίπου λεπτά
- Ρίχνεις σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα
- Μόλις ρίξεις όλο το γάλα προσθέτεις λίγο αλάτι, το τυρί, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο
- Χαμηλώνεις τη φωτιά και συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να πήξει και να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ
- Αφαιρείς την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτεις το κεφαλοτύρι ανακατεύοντας για να ενσωματωθεί
- Βράζεις τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι 2 λεπτά λιγότερο απ’ ότι αναγράφεται στην συσκευασίας
- Σουρώνεις τα ζυμαρικά και λαδώνεις ένα πυρίμαχο σκεύος
- Ρίχνεις στη βάση του 2 μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και στρώνεις από πάνω τα ζυμαρικά
- Τα ανακατεύεις για να αναμειχθούν και απλώνεις από πάνω τα λαχανικά
- Ρίχνεις μία στρώση μπεσαμέλ πάνω από τα λαχανικά και στη συνέχεια το κεφαλοτύρι και την τριμμένη φρυγανιά
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνεις το παστίτσιο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα
- Το αφήνεις έξω από το φούρνο για 10-15 λεπτά πριν σερβίρεις.