Οπωροκηπευτικά
- Εποχικά: Αγκινάρες, Αρακάς Κάρδαμο, Καυκαλήθρες, Κολοκυθάκια, Κουκιά, Μάραθος, Μυρώνια, Παντζάρια, Ραδίκια, Ραπανάκια, Ρόκα, Σαλάτες, Σέλινο, Σελινόριζα, Σπανάκι, Σπαράγγια, Σχοινόπρασο, Πράσσα, Τσουκνίδα, Φινόκιο, Φρέσκα κρεμμυδάκια, Φρέσκα σκόρδα, Χαμομήλι, Χόρτα του βουνού.
- Όψιμα: Κουνουπίδια, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο, Μπρόκολα, Πράσα.
Φρούτα
- Εποχικά: Αβοκάντο, Μπανάνες Κρήτης, Πορτοκάλια Βαλέντσια, Φράουλες,
- Όψιμα: Νεράντζια, Περγαμόντο, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια, Χειμερινά πορτοκάλια.
- Ψυγείου: Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Φιρίκια, Κυδώνια.
Γαλακτοκομικά
- Σε αφθονία βρίσκουμε στην αγορά φρέσκα τυριά και άλλα γαλακτοκομικά: Ανεβατό, Ανθότυρος φρέσκος, Κατίκι Δομοκού, Κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι, Μελίχλωρο, Μελίπαστο, Μυζήθρα νωπή, Στάκα.
- Ξινομυζήθρα: Το ξαδελφάκι της μυζήθρας είναι και αυτό ένα φρέσκο τυρί καμωμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και κάποιες φορές από μείγμα των δύο. Συχνά βέβαια, στα νησιά, όπως η Νάξος και η Τήνος, η ξινομυζήθρα παρασκευάζεται και από αγελαδινό γάλα. Τούτο το τυρί, που συνηθίζεται στην Κρήτη και στις Κυκλάδες και λιγότερο στην Ηπειρο, έχει υφή μαλακιά, πυκνή και κρεμώδη, γεγονός που εξαρτάται σημαντικά από το βαθμό ωρίμασής του. Συνεπώς, και ο τόπος προέλευσης καθορίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, στην Κρήτη η υφή του είναι πιο συνεκτική απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές. Γενικά, πάντως, η γεύση του είναι τσιμπημένη σε οξύτητα και ελαφρώς αλμυρή, είναι πολύ δροσερό και ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες αλλά και σε πίτες. Οταν η ξινομυζήθρα μείνει στο τυροκομείο αρκετό καιρό και σκληρύνει, ονομάζεται ξινοτύρι και σε αυτή την περίπτωση το προτιμάμε για τρίψιμο. Όπως όλα τα φρέσκα τυριά, έχει μικρή διάρκεια ζωής, γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να τη φυλάμε στο ψυγείο ερμητικά κλεισμένη, να την καταναλώνουμε γρήγορα ή να αγοράζουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε. Τα φρέσκα κατσικίσια και πρόβεια τυράκια είναι από τα ελάχιστα εποχικά, ανοιξιάτικα τυριά.
Ψάρια – θαλασσινά
- Είναι η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού, ενώ το ίδιο ισχύει για τα κυδώνια, αλλά και για τα μύδια. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι γρι, που αλιεύουν τα αφρόψαρα: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέος, Γαύρος, Γαρίδες, Γλώσσα, Γόπα, Ζαργάνα, Καραβίδες, Κουτσομούρες, Λούτσος, Λυθρίνι, Μαγιάτικο, Μπαρμπούνια, Μπακαλιαράκια, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκορπίνες, Σκουμπρί, Σουπιά, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνος, Φαγκρί, Χταπόδια.
- ΔΕΝ επιλέγουμε λιθρίνια και μουρμούρες επειδή βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, όπως ούτε και κόκκινο τόνο, ξιφία, γαλέο, πίνες, μεγάλα χτένια και πετροσωλήνες, που είναι είτε απειλούμενα είτε προστατευμένα είδη.
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις