Vegan μαγειρίτσα: Η συνταγή που λατρεύουν ήδη οι vegan και θα αγαπήσουν οι κρεατοφάγοι

342

Παραδοσιακά το βράδυ της Ανάστασης τρώμε μαγειρίτσα, που η αλήθεια είναι πως δεν το λες κι ένα ελαφρύ γεύμα για μετά τις 00:00 το βράδυ που την φάμε. Παρόλα αυτά είναι το χαρακτηριστικό φαγητό της ημέρας. Ως γνωστόν παρασκευάζεται από συκωταριά και διάφορα λαχανικά, μαρούλια, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια και άλλα μυρωδικά.

Υπάρχει όμως και μια μερίδα κόσμου που δεν τρώει κρέας, οπότε η λύση για έναν χορτοφάγο είναι μια vegan μαγειρίτσα. Και τη νόστιμη συνταγή μας την προτείνει η food blogger, madameginger.com, που είναι μαγειρίτσα με μανιτάρια. Στη συνταγή έχει όλα τα μυρωδικά και τις πρασινάδες που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση αυτού του φαγητού, και στη θέση του αυγολέμονου «μπαίνει» το ταχινολέμονο για να δώσει την extra νοστιμιά. Εκτός του ότι φτιάχνεται πολύ γρήγορα, είναι και μια εναλλακτική πρόταση για να φάμε ένα πιο ελαφρύ δείπνο (ακόμη και οι κρεατοφάγοι) χωρίς να χάνουμε την παραδοσιακή γεύση της μαγειρίτσας.

μανιτάρια σούπα
madameginger.com
PIN IT

Υλικά για τη μαγειρίτσα

120 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. ρύζι γλασέ
φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό λαχανικών

Υλικά για το ταχινολέμονο

3 κ.σ. ταχίνι
χυμό από 2 λεμόνια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο και τα μυρώνια, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό. Βράζουμε με κλειστό το καπάκι για 20-25 λεπτά.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο. Σε μπολ, με σύρμα ή ένα πιρούνι, χτυπάμε καλά το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς. Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνουμε αργά το ταχινολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να «κάτσει» για 10 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

μαγειρίτσα με μανιτάρια
madameginger.com
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις