Συνταγή για “κλασικό” Παστίτσιο

107

Η Γιώτα Κουφαδάκη μας φτιάχνει το αγαπημένο φαγητό του εγγονού της, στην κλασική, αγαπημένη μας εκδοχή, δίνοντάς μας τις μικρές λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για την επιτυχία του.

Υλικά: Μερίδες: 6-8

Για τον κιμά και τα μακαρόνια

    • 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια Νο2
    • λίγο βούτυρο + λίγο ε.π. ελαιόλαδο
    • 2 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
    • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 400 γρ. ντομάτα φρέσκια ή σε κονσέρβα τον χειμώνα
    • 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 2 αυγά, μόνο τον κρόκο, χτυπημένα
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, μαύρο Πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Βράζουμε τα μακαρόνια σε σπαγγετιέρα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα βουτυρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το μισό τυρί. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τον κιμά καλά, να αλλάξει χρώμα και να πιει τυχόν υγρά που θα βγάλει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε κι αυτό να μαλακώσει. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄ μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Προς το τέλος ανακατεύουμε μέσα και τον μαϊντανό.

Βήμα 2

Μπεσαμέλ: Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι χρώμα. Προσθέτουμε σε δόσεις το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μη σβολιάσει το μείγμα. Μόλις πάρει κρεμώδη υφή, αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά. Περιμένουμε 2΄-3΄ να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, όλη την κεφαλογραβιέρα, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε δυνατά να ενωθούν. Ελέγχουμε για αλάτι.

Βήμα 3

Απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί και στρώνουμε πάνω τον κιμά. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 45΄ να ροδίσει η μπεσαμέλ. Προτού κόψουμε το αφήνουμε για 20΄ να ξεκουραστεί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: Studio M

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις