Διαβάζουμε πως πρόκειται για αυστριακή σπεσιαλιτέ. Γιατί να μην τη δοκιμάσουμε και εμείς που έχουμε φρέσκα, ντόπια ροδάκινα; Τύλιξε το καλοκαιρινό φρουτάκι σε απαλή ζύμη, βράσε σε νερό και κύλησε σε τραγανή επικάλυψη κανέλας.
Συστατικά
- 300 γρ. μαλακό ανθότυρο ή τυρί κρέμα
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Περίπου 60γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό
- 1 πακετάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια (8γρ.)
- Λίγο αλάτι
- Περίπου 10 μικρά, ώριμα βερίκοκα
- 10 κύβους μαύρης ζάχαρης
- Για το γαρνίρισμα: 100γρ. τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
- 100γρ. βούτυρο
- Κανέλα σε σκόνη
- Ζάχαρη
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάλε το βούτυρο με την αρωματισμένη με βανίλια ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ και ανακάτεψε να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα. Χτύπησε το αυγό με το τυρί και το αλεύρι και πρόσθεσε στο βούτυρο με τη ζάχαρη. Δούλεψε τη ζύμη σου να γίνει μια λεία μπάλα. Τύλιξε σε ζελατίνη και άφησε να σταθεί για 30′ λεπτά.
- Βγάλε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα, χωρίς να τα χωρίσεις στα δύο. Βάλε ένα κυβάκι μαύρης ζάχαρης μέσα σε κάθε φρούτο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε το ζυμάρι σου σε ένα κορδόνι πάχους 6 εκατοστών περίπου. Κόψε σε 10 κομμάτια. Πίεσε κάθε κομμάτι μέσα στην παλάμη σου να πλατύνει. Βάλε το βερίκοκο στη μέση και τύλιξε με τη ζύμη, κλείνοντας καλά τις άκρες του με τα δάκτυλά σου.
- Αλεύρωσε ελαφρά τα χέρια σου και γύρισε τη ζύμη ανάμεσα στις παλάμες σου να πάρει πιο ομοιόμορφο σχήμα. Άφησε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ζέστανε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, ελαφρώς αλατισμένο. Αφού κοχλάσει καλά, χαμήλωσε τη φωτιά και βάλε προσεκτικά τα μπαλάκια στο νερό. Άφησε να σιγοβράσουν στο νερό, καλύτερα με το καπάκι κλειστό, για 10′-15′ λεπτά.
- Στο μεταξύ βάλε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και πρόσθεσε το τριμμένο ψωμί να πάρει χρώμα. Πρόσθεσε και την κανέλα και αφού πάρει χρώμα και άρωμα για 1-2 λεπτά ρίξε 1 κ.σ. ζάχαρη. Κατέβασε από τη φωτιά.
- Βγάλε τα βερίκοκα από το νερό με προσοχή, χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Κύλησε πάνω στο μείγμα με το τριμμένο ψωμί και πασπάλισε αν θέλεις με λίγη ακόμη ζάχαρη. Άφησε να κρυώσουν.
Tip
Κάνε το τεστ. Δοκίμασε λίγη από τη ζύμη σε νερό που βράζει. Αν δεις πως διαλύεται πρόσθεσε λίγο αλεύρι και φτιάξε το γλυκό σου.