ολλές φορές μας έχει τύχει σε ανύποπτο χρόνο να μας έρχεται η διάθεση να φτιάξουμε ένα γλυκό κι ενώ μπορεί να έχουμε όλα τα υλικά μπροστά μας να χρειάζεται το βούτυρο να είναι μαλακό. Αλλά συνήθως το βούτυρο είναι στο ψυγείο κι επιπλέον χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξεπαγώσει. Για την ακρίβεια μια μπάρα βουτύρου αφημένη πάνω στον πάγκο χρειάζεται τουλάχιστον 45 λεπτά για να μαλακώσει.
Αν ανήκεις στην κατηγορία που δε σε νοιάζει να περιμένεις είναι μια χαρά, αλλά αν δεν έχεις την υπομονή ή και τον χρόνο για να μαλακώσει το βούτυρο ακολουθούν 3 tips σύμφωνα με το Taste Of Home που θα σου διευκολύνουν τη μαγειρική σου ζωή.
Πώς να μαλακώσεις γρήγορα το βούτυρο
Μέθοδος 1: Αρκετά γρήγορα
Η πρώτη μέθοδος είναι η πιο εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψεις το βούτυρο σε κύβους. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια, τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κόψε τη μπάρα βουτύρου στη μέση ώστε να έχεις δύο μακριά παραλληλόγραμμα το ένα δίπλα στο άλλο. Τα στοιβάζουμε μαζί και τα κόβουμε ξανά σε φέτες. Αυτό δίνει 4 λωρίδες βουτύρου. Κράτησε τα στοιβαγμένα και μετά κόψε τα κάθετα στις τομές. Το βούτυρο θα πέσει σε κύβους και οι κύβοι θα μαλακώσουν αρκετά γρήγορα, σε περίπου 15 λεπτά.
Μέθοδος 2: Ταχύτερη
Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο εντατική, αλλά θα βοηθήσει το βούτυρο να μαλακώσει ακόμα πιο γρήγορα. Με έναν πλάστη, τύλιξε το βούτυρο σε χαρτί ψησίματος κι βάλτο σε ένα επίπεδο. Η τριβή θα ζεστάνει το βούτυρο και η επιφάνεια θα φέρει ταχύτερο μαλάκωμα.
Μέθοδος 3: Super γρήγορα
Η τελευταία μέθοδοςθα δημιουργήσει ακαταστρασία στην κουζίνα σου αλλά είναι η πιο γρήγορη από τις 3. Ξετύλιξε μερικώς το βούτυρο (χρησιμοποίησε το τυλιγμένο μισό ως λαβή για να διατηρήσεις το χέρι σου καθαρό) και κόψε το χρησιμοποιώντας τις μεγαλύτερες τρύπες του τρίφτη. Το βούτυρο θα γίνει αφράτο. Το τριμμένο βούτυρο είναι έτοιμο για χρήση στη συνταγή σου αμέσως.
Μέθοδος 4: Ο τεμπέλικος τρόπος
Η πιο κλασική μέθοδος είναι να βάλεις το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μίξερ και να τα χτυπήσεις σε χαμηλή ταχύτητα (οι υψηλότερες ταχύτητες αυξάνουν την πιθανότητα να εκτοξευθεί το βούτυρο από το μπολ). Θα χρειαστεί να αυξήσεις τον χρόνο ανάμειξης για να ζεσταθεί και να μαλακώσει το βούτυρο και να πραγματοποιηθεί ο αερισμός της διαδικασίας σχηματισμού κρέμας.