Τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού είναι τέλεια μιας και μπορείς να τα σερβίρεις τόσο σκέτα όσο και με παγωτό και το βύσσινο είναι το πιο λαχταριστό.
Συστατικά
- 1 κιλό βύσσινο
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 βανίλια
- χυμό από μισό λεμόνι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλένεις πολύ καλά τα βύσσινα και αφαιρείς τα κουκούτσια προσεχτικά
- Σε ένα μπολ τοποθετείς εναλλάξ τα βύσσινα και τη ζάχαρη σε στρώσεις
- Σκεπάζεις το μπολ µε διάφανη μεμβράνη και το βάζεις στο ψυγείο για 10 περίπου ώρες ελέγχοντας κατά διαστήματα αν έχουν συγκεντρωθεί υγρά που πρέπει να απομακρύνεις
- Βάζεις τα κουκούτσια σε ένα ποτήρι με νερό και τα αφήνεις στην άκρη
- Ρίχνεις τα βύσσινα και τη ζάχαρη σε µία κατσαρόλα, προσθέτεις νερό, τη βανίλια, ανακατεύεις καλά και τα βράζεις σε δυνατή φωτιά
- Μόλις πάρουν μία βράση τη χαμηλώνεις και τα αφήνεις για 10 λεπτά ακόμη αφαιρώντας τον αφρό που συγκεντρώνεται
- Βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνεις το γλυκό να κρυώσει
- Μετά από 10 περίπου ώρες το βράζεις και πάλι μέχρι να δέσει το σιρόπι
- Μερικά λεπτά πριν προσθέτεις το χυμό λεμονιού
- Το αποσύρεις από την εστία και περιμένεις για μισή περίπου ώρα
- Μοιράζεις το γλυκό σε γυάλινα βάζα χωρίς να τα γεμίσεις
- Τα κρατάς σε δροσερό μέρος και στο ψυγείο αν τα ανοίξεις.Το φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος εκτός ψυγείου και μετά το άνοιγμα εντός ψυγείου.