Θα το έλεγες και ελληνική φοκάτσια αλλά το παραδοσιακό ελιόψωμο έχει το δικό του ελληνικό, έντονο και μοναδικό χαρακτήρα. Ένα ψωμάκι που τρώγεται μόνο του μόλις βγει από το φούρνο, ταιριάζει με τυριά και αλλαντικά και φτιάχνει και το νοστιμότερο σάντουιτς με φέτα, ρίγανη και ντομάτα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας. Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
- Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο την ξαναπλάθουμε αφού προσθέσουμε και τις ελιές και τη ρίγανη. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά. Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.
- Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και το ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, στους 160 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο.
*Η θρούμπα είναι η ελιά που ταιριάζει περισσότερο στο ελιόψωμο. Καμμιά σχέση με την ελιά Καλαμών ή τις πράσινες.
*Όλα τα αρωματικά ταιριάζουν εδώ: και το θυμάρι και το θρούμπι και η ματζουράνα και ο ξερός βασιλικός ή ακόμη κι ένα οποιοδήποτε μείγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα.
*Το χειμώνα, μπορούμε να φτιάξουμε το ψωμί μας με σπανάκι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και άνηθο. Προσθέτουμε τα χόρτα στη δεύτερη φάση αφού πρώτα τα τρίψουμε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι, με τα χέρια μας, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.