Υλικά
- Μερίδες: 2
- Για τα μανιτάρια
- 400 γρ. άγρια μανιτάρια
- 2 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 2 σελίδες σκόρδο, ολόκληρες, καθαρισμένες
- Για τις μπριζόλες
- 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες T-bone (κόντρα, σπαλομπριζόλα, μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος)
- 1-2 κουτ. σούπς ε.π. ελαιόλαδο (ανά μπριζόλα)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βήμα 1
Τ-BONE: Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 5΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 2΄ από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Αν θέλουμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα, τότε τις τοποθετούμε στη σχάρα.
Βήμα 2
Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλουμε το κρέας. Υπολογίζουμε πάντως για 1 κιλό κρέας 12΄-14΄ για rare και 16΄-18΄ για well done. Ο χρόνος αυτός είναι λίγο λιγότερος στη σχάρα μας, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει το μπάρμπεκιου. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τον φούρνο και τις σερβίρουμε με τα μανιτάρια μας.
Βήμα 3
Μανιτάρια: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε 1 στρώση στο τηγάνι (να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο). Αν το τηγάνι είναι μικρό, τα σοτάρουμε σε δόσεις. Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, δεν ανακατεύουμε τα μανιτάρια.
Βήμα 4
Σοτάρουμε τα μανιτάρια από τη μια πλευρά για 3΄, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Σοτάρουμε για ακόμα 5΄, ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο.
Βήμα 5
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε συνεχώς τα μανιτάρια με το βούτυρο, για περίπου 3΄-4΄. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρουμε σε επιφάνεια κοπής με έξτρα φρέσκο θυμάρι πλάι στις μπριζόλες.
Φωτογραφία: James Lee- Styling: Faye Wears- Food Styling: Tamara Vos