Συνταγή για χοιρινό με δαμάσκηνα

BY ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΑΣΙΑΜΗ

43

Το weekend για την οικογένεια σου ή αν έχεις τραπέζι το χοιρινό με δαμάσκηνα είναι το απόλυτο πιάτο.

  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζήτησε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει για ρολό)
  • 200 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 300 ml κονιάκ
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • μπαχάρι
  • κύμινο
  • γαρίφαλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα σε σκόνη

Για τη σάλτσα

  • το κονιάκ από τα δαμάσκηνα
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • χυμό από 1 πορτοκάλι

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το κονιάκ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα
  • Ρίχνεις σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Βάζεις το χοιρινό στον πάγκο
  • Ρίχνεις σε ένα μπολ τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύεις καλά
  • Απλώνεις μικρή ποσότητα του μείγματος στο χοιρινό
  • Στραγγίζεις καλά τα δαμάσκηνα και κρατάς το κονιάκ
  • Μέσα σε ένα μπολ ρίχνεις τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι που τα έχεις σοτάρει, τα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύεις καλά
  • Απλώνεις στο μέσο του χοιρινού τη γέμιση και το τυλίγεις σε μορφή ρολού
  • Αφού το τυλίξεις καλά το δένεις με σπάγκο και το βάζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το μέρους που είναι ανοιχτό προς τα κάτω
  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το μέλι, το κονιάκ από τα δαμάσκηνα και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις πάνω από το ρολό
  • Προσθέτεις το μείγμα μπαχαρικών που έχει απομείνει και κλείνεις το καπάκι του σκεύους
  • Αφήνεις το ρολό να ψηθεί για 1 1/2 περίπου ώρα
  • Ανοίγεις προσεχτικά το καπάκι, τοποθετείς τις ροδέλες πορτοκαλιού και το αφήνεις για 30-40 λεπτά ακόμη
  • Ελέγχεις αν έχει μαλακώσει και ροδίσει το αφαιρείς από το φούρνο
    Περιμένεις να κρυώσει λιγάκι πριν αφαιρέσεις το σπάγκο

Κεντρική photo: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις