Το weekend για την οικογένεια σου ή αν έχεις τραπέζι το χοιρινό με δαμάσκηνα είναι το απόλυτο πιάτο.
Συστατικά
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζήτησε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει για ρολό)
- 200 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 300 ml κονιάκ
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- μπαχάρι
- κύμινο
- γαρίφαλο
- αλάτι
- πιπέρι
- κανέλα σε σκόνη
Για τη σάλτσα
- το κονιάκ από τα δαμάσκηνα
- 1 κ. σ. μέλι
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- χυμό από 1 πορτοκάλι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις σε ένα μπολ το κονιάκ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα
- Ρίχνεις σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Βάζεις το χοιρινό στον πάγκο
- Ρίχνεις σε ένα μπολ τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύεις καλά
- Απλώνεις μικρή ποσότητα του μείγματος στο χοιρινό
- Στραγγίζεις καλά τα δαμάσκηνα και κρατάς το κονιάκ
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνεις τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι που τα έχεις σοτάρει, τα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύεις καλά
- Απλώνεις στο μέσο του χοιρινού τη γέμιση και το τυλίγεις σε μορφή ρολού
- Αφού το τυλίξεις καλά το δένεις με σπάγκο και το βάζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το μέρους που είναι ανοιχτό προς τα κάτω
- Ρίχνεις σε ένα μπολ το μέλι, το κονιάκ από τα δαμάσκηνα και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις πάνω από το ρολό
- Προσθέτεις το μείγμα μπαχαρικών που έχει απομείνει και κλείνεις το καπάκι του σκεύους
- Αφήνεις το ρολό να ψηθεί για 1 1/2 περίπου ώρα
- Ανοίγεις προσεχτικά το καπάκι, τοποθετείς τις ροδέλες πορτοκαλιού και το αφήνεις για 30-40 λεπτά ακόμη
- Ελέγχεις αν έχει μαλακώσει και ροδίσει το αφαιρείς από το φούρνο
Περιμένεις να κρυώσει λιγάκι πριν αφαιρέσεις το σπάγκο
Κεντρική photo: iStock