Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το να επιστρέφεις σπίτι σου Παρασκευή βράδυ και να ετοιμάζεις μια γρήγορη συνταγή για να συνοδεύεις με το κρασί σου. Τα γρήγορα βραδινά φαγητά, ειδικά μετά από μια δύσκολη βδομάδα, είναι τα ιδανικότερα ειδικά αν είναι γευστικά και υγιεινά. Παρακάτω θα βρεις 2 συνταγές, μια με κοτόπουλο και μια με σολομό.
Συνήθως οι περισσότερες έχουμε κοτόπουλο και σολομό στο ψυγείο μας. Η συνταγή με το κοτόπουλο είναι με tacos, ενώ τον σολομό θα τον βάλεις πάνω σε ψωμί. Οι χρόνοι προετοιμασίας και μαγειρέματος είναι μικροί (σύμφωνα με το realsimple.com) κι έτσι θα έχεις στη διάθεση σου να απολαύσεις το κρασί σου με τον σύντροφο σου ή απλά να παίξεις με το παιδί σου.
Χρόνος: 25 λεπτά
Συστατικά
- 600γρ. μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 450γρ. salsa verde
- 12 τορτίγιες καλαμποκιού
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 50γρ. τυρί cotija, θρυμματισμένο
- Φέτες lime, για το σερβίρισμα
Παρασκευή:
Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει,. περίπου 3 λεπτά ανά πλευρά. Προσθέτεις τη salsa verde. Μείωσε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και μαγείρεψε το μερικώς καλυμμένο, ανακατεύοντας περιστασιακά και αναποδογυρίζοντας το κοτόπουλο, έως ότου ένα θερμόμετρο τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος του μηρού κοτόπουλου δείχνει 73° C. Υπολόγισε περίπου 6 έως 8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και ψιλοκόβουμε. Ξανά βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με τη salsa verde μέχρι να καλυφθεί καλά. Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στο φούρνο ή σε στεγνό τηγάνι. Προσθέτουμε στις τορτίγιες το κοτόπουλο, το αβοκάντο, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και το τυρί. Σερβίρουμε με φέτες λάιμ, αν θέλουμε.
Ψωμί με καπνιστό σολομό
Χρόνος: 10 λεπτά
Συστατικά
- 1 πακέτο ινδικό ψωμί naan
- 1/2 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/2 κουτ. ξύσμα λεμονιού και περισσότερο για γαρνίρισμα
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 2 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- 1/8 κουτ. αλάτι
- 1/8 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι baby ρόκα
- 225γρ. καπνιστός σολομός σε λεπτές φέτες
- 1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
Παρασκευή:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και τοποθετούμε τα πλακέ ψωμάκια απευθείας στη σχάρα. Ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει, 2 με 3 λεπτά, αναποδογυρίζοντας μετά από 1 λεπτό. Αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει για 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, έχουμε ανακατέψει μαζί με το τυρί κρέμα, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Απλώνουμε το μείγμα του τυριού κρέμα στα ψωμάκια. Συμπληρώνουμε με ρόκα, σολομό, κρεμμύδι, κάπαρη και περισσότερο ξύσμα λεμονιού.