Ψωμί; Ναι, αλλά φυσικά ζυμωμένο. Το λένε οι ειδικοί. Όλα τα οφέλη για την υγεία σου.
Nαι, υπάρχει ψωμί που περιέχει προβιοτικά που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν την κοιλιακή φλεγμονή που προκύπτει από μια αλλοιωμένη μικροχλωρίδα. Μιλάμε για το φυσικό ζυμωτό ψωμί, το προζυμένιο, μια τροφή που οι διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε στη διατροφή μας, κατά προτίμηση για πρωινό, λόγω των πλεονεκτημάτων του για την πέψη.
Υγιεινό ψωμί για υγιή κοιλιά
«Το ψωμί με προζύμι περιέχει γαλακτοβάκιλλους, μικροοργανισμούς που ξαναπληθαίνουν την εντερική μικροχλωρίδα και προάγουν την καλύτερη πέψη», λέει η διατροφολόγος Cristina Barrous στη Vogue.it «Το αποτέλεσμα είναι μια πιο υγιής κοιλιά». Επιπλέον, η ειδικός επισημαίνει ότι η κοιλιά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι επίπεδη: «Μια υγιής κοιλιά δεν είναι απαραίτητα επίπεδη, ακόμα κι αν απολαμβάνεις καλή πεπτική υγεία, γιατί το σχήμα της κοιλιάς μας δεν είναι το ίδιο για όλους»
Με την έκφραση «ζυμωτό» ή «ξινόζυμο», εννοούμε το μείγμα αλευριού και νερού που αφήνεται να ωριμάσει για μια περίοδο μεταβλητής διάρκειας, κατά την οποία οι μαγιές και τα βακτήρια που υπάρχουν στον αέρα και στο αλεύρι δίνουν ζωή στη διαδικασία ζύμωσης, ευνοώντας τη φυσική διόγκωση). «Στο φυσικό ζυμωτό ψωμί, ωστόσο, οι γαλακτοβάκιλλοι υπάρχουν στο προζύμι κατά τη διαδικασία του ψησίματος, κάνοντας το ψωμί πιο υγιεινό. Στην πραγματικότητα, βελτιώνουν τις θρεπτικές του ιδιότητες, κάνουν τα θρεπτικά συστατικά πιο βιοδιαθέσιμα (απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό), εξουδετερώνουν ορισμένα αντιθρεπτικά συστατικά (ουσίες που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών) που υπάρχουν στο αλεύρι και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Το ποιοτικό ψωμί, που παράγεται με ακατέργαστα αλεύρια, με προζύμι, είναι βασική πηγή υδατανθράκων , ενέργειας για τον οργανισμό και τροφής για τον εγκέφαλο», λέει η Cristina Barrous.
Διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Josep Trueta στη Χιρόνα της Ισπανίας, επιβεβαίωσαν ότι αυτό το είδος ψωμιού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας.
Γιατί να το φας για πρωινό
Το γεγονός ότι το ψωμί με προζύμι έχει χωνευτικά οφέλη δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα καθημερινά. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αντικατάσταση του ψωμιού που τρως καθημερινά με ζυμωτό ψωμί καλής ποιότητας. Το ψωμί με προζύμι μπαίνει στη λίστα των προβιοτικών τροφών που μπορούμε να καταναλώνουμε τακτικά, όπως φυσικό γιαούρτι, κεφίρ ή σπιτικά τουρσιά. Πρόκειται για τροφές που προάγουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας, με αντίκτυπο σε πολλαπλά επίπεδα.
Πώς να φτιάξεις ψωμί με προζύμι στο σπίτι
Σύμφωνα με τη συνταγή του Francesco Monticelli μπορούμε να αποκτήσουμε δύο καρβέλια 400 γραμμαρίων με τα παρακάτω υλικά.
Συστατικά:
500 γρ αλεύρι τύπου 1
100 γραμμάρια μίζα σε υγρή προζύμι
10 γρ αλάτι
375 γρ κρύο νερό
4 g σκόνη βύνης
Δες στο video πώς θα το φτιάξεις βήμα βήμα
@_francescomonticelli_ PANE a lievitazione naturale (impasto a mano) 🥖🔥 #pane #panefattoincasa #cucina #ricette Musica: Alive/Musicista: @Ikson®