Αυτή είναι λιγότερο σούπα από ό,τι είναι μια ιταλο-αμερικανική συνταγή σα στιφάδο λαχανικών, υπέροχη από μόνη της, αλλά τις περισσότερες φορές τρώγεται περισσότερο σαν stroganoff ή Bolognese. Επικαλύπτοντας τα ζυμαρικά με την παχιά, ρουστίκ, σάλτσα των λαχανικών και των φασολιών και αφού τελειώσει της βάζουμε από πάνω φρέσκο βασιλικό και την πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο, θα έχουμε δημιοργήσει την πιο νόστιμη, σπιτική συνταγή μινεστρόνε. Παρόλο που έχει μια μεγάλη διαδικασία για να παρασκευαστεί να είσαι βέβαιη πως θα σε ανταμείψει το αποτέλεσμα.
Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
2 πράσα, μόνο λευκά και ανοιχτοπράσινα μέρη, ξεπλυμένα και κομμένα σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, χωρισμένα
Αλεσμένο πιπέρι για γεύση
1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες
4 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε φέτες
2 μέτρια κίτρινα κολοκύθια, κομμένα στη μέση κατά μήκος και κομμένη σε φέτες
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο στη μέση και κομμένο σε φέτες
220 γρ. πράσινα φασόλια, κομμένα στη μέση
1 κιλό κατεψυγμένο ή φρέσκο αρακά
3 ½ φλιτζάνια μαγειρεμένα φασόλια με το μαγειρικό τους υγρό να κολλάει πάνω τους, όπως κανελίνια ή κονσέρβα φασόλια, στραγγισμένα αλλά όχι ξεπλυμένα
4 φλιτζάνια νερό ή 2 φλιτζάνια νερό και 2 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
1 κομμάτι φλούδα παρμεζάνας
800 γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες με χυμό
1 κιλό ζυμαρικά, όπως orecchiette ή μέτρια κοχύλια
Φρέσκος βασιλικός χοντροκομμένος και τριμμένο Parmigiano-Reggiano για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (ο στόχος είναι να χτιστεί σιγά σιγά η γεύση στην αρχή). Όταν λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε το καθένα. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Μετά προσθέτουμε πατάτες και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να τσιγαρίζουν οι πατάτες. Προσθέτουμε τα καρότα και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
Επαναλαμβάνουμε αυτά τα βήματα κάθε φορά που προσθέτουμε ένα νέο συστατικό, καρυκεύουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να τσιγαριστεί πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, προσθέτοντας με αυτή τη σειρά: σέλινο, κολοκυθάκια, πράσινα φασόλια και μπιζέλια. Θα πρέπει να μοιάζει σχεδόν σαν να φτιάχνουμε γέμιση λαχανικών. Προσθέτουμε τα φασόλια και το υγρό που κολλάει πάνω τους και αλατοπιπερώνουμε Προσθέτουμε το νερό ή νερό και ζωμό. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και προσθέτουμε τη φλούδα παρμεζάνας. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να σιγοβράσει η σούπα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τους χυμούς τους και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει απαλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει και να γίνει σαν ένα χορταστικό στιφάδο, περίπου 3 ώρες. Δοκιμάζουμετο καρύκευμα και προσαρμόζουμε όπως μας ταιριάζει. Λίγο πριν τα σερβίρουμε, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε τη σούπα με τα ζυμαρικά. Περιχύνουμε με τυρί και βασιλικό και περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αν θέλουμε.