Πατάτες γιαχνί με ελιές, μια σμυρναίικη συνταγή

από την Δωρίτα Τσουρουκτσόγλου, Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης, Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

60

Νόστιμο, χορτοφαγικό, κατσαρολάτο φαγάκι από τη Σμύρνη με πατάτες, ντομάτα και ελιές, ιδανικό ως συνοδευτικό ή ως κύριο γεύμα.

Η πατάτα έφτασε στη Σμύρνη πολύ αργότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Ήταν, μαζί με τα ζυμαρικά, είδος πολυτελείας που υστερούσε σε σχέση με το ρύζι και το πλιγούρι. Η πατάτα πρωτοκαλλιεργήθηκε στα τέλη της εποχής της οθωμανικής κυριαρχίας, όταν μπήκαν στον στρατό της Γερμανοί τιτλούχοι για να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους αξιωματούχους. Το απλό μαγείρεμα πατάτας είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα – δύσκολο να μιλήσει κανείς λοιπόν για επιρροές, όταν πρόκειται για ένα νεοφερμένο προϊόν. Οι ελιές στην εκδοχή μας εδώ είναι ένας νεωτερισμός από τις Σμυρνιές μαγείρισσες, για να διαφοροποιήσουν τη μαγειρική της πόλης τους, ακόμη και της οικογένειάς τους.

Υλικά

Μερίδες: 3-4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις πατάτες γιαχνί ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε τις πατάτες, την ντομάτα, τις ελιές, αλατοπίπερο και τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  3. Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά και οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
15′ προετοιμασία 35′ μαγείρεμα Σύνολο: 50′
Ένα αρωματικό ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!