Τούρτα – η αποκριάτικη πάστα φλώρα της Τήνου

από την Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης, Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

52

Στην Τήνο η πάστα φλώρα λέγεται «τούρτα» και γεμίζει με μαρμελάδα κυδώνι, που της δίνει ξεχωριστή ταυτότητα και πρωτοτυπία.

Στην Τήνο οι Αποκριές συνοδεύονται με πλήθος από γλυκά, με τεχνικές που αποτελούν αμάλγαμα της τοπικής και της ενετικής παράδοσης. Ένα από αυτά είναι η «τούρτα», που δεν είναι άλλο από τη γνωστή πάστα φλώρα. Δοκιμάστε τη με γέμιση από μαρμελάδα κυδώνι, όπως προτείνει η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου, η οποία μελετά και καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια την κυκλαδίτικη κουζίνα. Σερβίρεται σε όλη τη διάρκεια του Τριωδίου, συνηθέστερα όμως την εβδομάδα της Τυροφάγου.

30′ προετοιμασία 30′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την «τούρτα», την αποκριάτικη πάστα φλώρα της Τήνου, ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα, για να παραμείνει ωραία, θρυπτή η ζύμη στο ψήσιμο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
  6. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από τη φόρμα και το στρώνουμε στο σκεύος, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα.
  7. Κόβουμε σύρριζα τις άκρες που εξέχουν. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω στη ζύμη – πρέπει να φτάνει περίπου μέχρι τη μέση του σκεύους.
  8. Με το άλλο κομμάτι ζύμης πλάθουμε κορδόνια με πάχος όσο το μισό μικρό μας δάχτυλο και τα τακτοποιούμε χιαστί πάνω στη γέμιση, με τις άκρες τους να ακουμπάνε στο χείλος της φόρμας.
  9. Τις πιέζουμε λίγο για να κολλήσουν.
  10. Ψήνουμε την τούρτα/πάστα φλώρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη. Τη σερβίρουμε όταν κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!