Τέσσερις αναίμακτες συνταγές για vegan τσίκνισμα από τον σεφ Κωνσταντίνο Δήμουλα

39

Τσικνοπέμπτη: Τέσσερις vegan συνταγές από τον Κωνσταντίνο Δήμουλα και το “Beets Me”

Εύκολα μπιφτέκια

Μπιφτέκια

Μπιφτέκια Ασπασία Κουλύρα

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κούπα κιμά σόγιας
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
  • 3/4 της κούπας ζεστό νερό
  • 1/2 κούπα βρώμη αλεσμένη στο μούλτι
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. υγρό καπνό
  • 1/2 κ.γ. μελάσα
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 2 – 3 κ.σ. άμυλο ταπιόκας
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, τη σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά ώστε η σόγια να τραβήξει το νερό και να φουσκώσει.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ζυμώνουμε και με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σχηματίζουμε μια μπάλα και μεταφέρουμε τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να σφίξει.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι. Σχηματίζουμε 4 μπιφτέκια. Το μείγμα μας θα είναι λίγο μαλακό στην αρχή αλλά θα σφίξει περισσότερο όταν μπει στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα – περίπου 3 – 4 λεπτά από την κάθε μεριά.

Σουβλάκια από Κεμπάπ Σόγιας

Σουβλάκια με πιτούλες

Σουβλάκια από κεμπάπ σόγιας με πιτούλες Ασπασία Κουλύρα

Υλικά για 10 μερίδες

  • 100 γρ κεμπάπ σόγιας (ξερό)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + ¼ της κούπας
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. υγρο καπνό
  • Το χυμό από ½ + ½ λεμόνι
  • 1 κ.γ. ρίγανη + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ¼ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • ¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Μια καλή πρέζα κύμινο
  • 10 ξυλάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό προσθέτουμε το κεμπάπ σόγιας για 10 λεπτά ώστε να μουλιάσει. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον υγρό καπνό και το χυμό του ½ λεμονιού. Σε ένα δεύτερο μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά.

Στραγγίζουμε πολύ καλά τη σόγια πιέζοντας την μέσα στη χούφτα μας μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά (προσοχή να μην καούμε!). Προσθέτουμε τη σόγια σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου-μουστάρδας. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξανα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάει παντού το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη νύχτα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί το ¼ της κούπας ελαιόλαδο και το άλλο μισό χυμό του λεμονιού. Περνάμε το κεμπάπ στα ξυλάκια. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με το λαδολέμονο και τα ψήνουμε σε σχάρα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Ανα διαστήματα τα αλείφουμε με το λαδολέμονο για να μην στεγνώσουν. Όταν είναι έτοιμα πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Όσο περισσότερο μείνει το κεμπάπ στη μαρινάδα τόσο καλύτερη και πιο έντονη γεύση θα αποκτήσουν τα σουβλάκια μας.

Πικάντικο άλειμμα από κάσιους (Vegan τυροκαυτερή)

 

Vegan τυροκαυτερή

Vegan τυροκαυτερή Ασπασία Κουλύρα

 

Υλικά για 10 μερίδες

  • 120 γρ κάσιους ωμά
  • 60 γρ αμύγδαλα ωμά
  • 1/2 καυτερή πιπεριά
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τους ξηρούς καρπούς. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό (1 κ.σ. τη φορα).

Plant based καρυδόπιτα

 

Vegan καρυδόπιτα

Vegan καρυδόπιτα Ασπασία Κουλύρα

 

Υλικά για 9 μερίδες

  • 1 κούπα φυτικό γάλα (χλιαρό)
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας (ή σως μήλου γα μια oil free εκδοχή)
  • 1/4 της κούπας κονιάκ
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κούπα κοπανισμένα καρύδια

Υλικά για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό φυτικό γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα αδειάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε δόσεις το υγρό μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα διπλώνουμε μέσα στο μείγμα με αργές κινήσεις.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Λαδώνουμε ένα σκεύος για το φούρνο και αδειάζουμε μέσα στο μείγμα μας. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε αν έγινε βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στην καρυδόπιτα και αν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμη.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 4 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμη η καρυδόπιτα και αφού πέσει η θερμοκρασία της την κόβουμε σε 15 κομμάτια και την σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να πιει όλο το σιρόπι.

Μπορείτε να βρείτε τον Κωνσταντίνο Δήμουλα και το “Beets Me” στο YouTube, στο Instagram, στο Facebook και στο TikTok.

Διαβάστε την πλήρη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Δήμουλα, εδω

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!