Η σαγανιά ετοιμάζεται στη Χαλκιδική κυρίως την Τσικνοπέμπτη, και μπαίνει στο τηγάνι μαζί με πράσα. Σβήνει με χυμό πορτοκαλιού, είναι ζουμερή και αρωματική, ένας μερακλίδικος μεζές!
Σαγανιά είναι η τηγανιά με χωριάτικο λουκάνικο Χαλκιδικής που ετοιμάζεται σε σαγανάκι. Τα λουκάνικα αυτά είναι ιδιαίτερα: περιέχουν πορτοκάλια και μάλιστα όχι απλώς φλούδα, αλλά ολόκληρα, λιωμένα με τη φλούδα τους, μαζί με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά.
(Το κεραμικό πιάτο είναι δημιουργία της κας. Κανελλοπούλου Ελένης)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σαγανιά – τηγανιά με πορτοκαλένια λουκάνικα Χαλκιδικής, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα λουκάνικα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει καλά και τα λουκάνικα να ροδίσουν έντονα.
- Ρίχνουμε λίγο αλάτι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σαγανιά αμέσως, με τα ζουμάκια της, και συνοδεύουμε με φρέσκο, ζεστό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.