More
    Αρχική LIFESTYLE Μαγειρική

    Χταποδάκι με μέλι: Η πιο νόστιμη παραλλαγή που θα απογειώσει το σαρακοστιανό τραπέζι

    44

    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φτιάχνει λαχταριστό χταποδάκι με μέλι και πατατάκια.

    Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας τα φαγητά μπορεί να είναι νηστίσιμα αλλά η ποικιλία και η νοστιμιά τους είναι μεγάλη. Δεν λείπουν από το τραπέζι παραδοσιακά η ταραμοσαλάτα, τα τουρσί, τα ντολμαδάκια Γιαλατζί αλλά και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Τι θα έλεγες φέτος να κάνεις μια γευστική παραλλαγή και να σερβίρεις στους καλεσμένους σου χταποδάκι με μέλι;

    Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει αυτήν την εναλλακτική συνταγή την οποία μπορείς να συνοδέψεις με τσιπς πατάτας ή ακόμη και με φάβα. Αν βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια στο Σαρακοστιανό τραπέζι δοκίμασε αυτήν τη συνταγή.

    Χταποδάκι με μέλι: Η πιο νόστιμη παραλλαγή που θα απογειώσει το σαρακοστιανό τραπέζι
    https://www.argiro.gr/
    PIN IT

    Υλικά 

    1 ½ κιλό περίπου χταπόδι φρέσκο
    10 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
    1 σκ. σκόρδο
    1 ντομάτα ώριμη κατακόκκινη
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
    1/2 φλ. κρασί γλυκό κόκκινο ή λευκό
    1/2 φλ. κονιάκ
    1 φύλλο δάφνης
    4-5 κόκκους μπαχάρι
    1 κ.σ γεμάτη μέλι θυμαρίσιο
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Οδηγίες

    Για το χταπόδι με μέλι, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε από το κέντρο το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και αδειάζουμε με το χέρι. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το χταπόδι. Το κόβουμε σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήνουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Όταν το χταπόδι αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το βαλσαμικό, το κρασί και το κονιάκ. Χαράζουμε τη ντομάτα σταυρωτά, την προσθέτουμε μαζί με το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά μόλις αρχίσει ο βρασμός. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 1 ½ ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το χταπόδι, με ψιλοτριμμένα τραγανά πατατάκια ή τηγανητές πατάτες. Κατά την διάρκεια του βρασμού, το χταπόδι θα κατεβάσει πολλά υγρά και θα γεμίσει ζουμί η κατσαρόλα. Μην πανικοβάλλεστε. Με το βρασμό η σάλτσα αυτή θα πυκνώσει και θα δέσει, θα μελώσει δηλαδή και θα γίνει λαχταριστή.

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!