Το μυστικό της μακροζωίας στο πιάτο μας.
Ένα οικονομικό και νόστιμο γεύμα είναι ιδανικό για εκείνες τις ημέρες που δεν νιώθουμε τόσο καλά. Ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε να είναι το μυστικό για να ζήσουμε μια μακρά και ευημερούσα ζωή.
Υπάρχουν μόνο πέντε Γαλάζιες Ζώνες στον κόσμο. Οι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών είναι γνωστό ότι ζουν πάνω από 100 χρόνια λόγω της υγιεινής διατροφής και του χαλαρού τρόπου ζωής τους. Αυτές είναι η Ικαρία στην Ελλάδα, η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η χερσόνησος Nicoya στην Κόστα Ρίκα, η Loma Linda στην Καλιφόρνια και ολόκληρη η επαρχία Ogliastra στη Σαρδηνία της Ιταλίας.
Οι επιστήμονες έχουν πιστώσει τις εντυπωσιακές ηλικίες αυτών των κοινοτήτων στην κυρίως φυτική διατροφή τους. Σύμφωνα με το Very Well Health: «Η καθημερινή πρόσληψη τροφής των ανθρώπων που ζουν στις Γαλάζιες Ζώνες είναι περίπου 95% λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια. Δεν τρώνε πολύ κρέας, γαλακτοκομικά, ζαχαρούχα τρόφιμα ή ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα».
Ο Dan Buettner είναι συγγραφέας της σειράς The BlueZones και λέει ότι η σούπα minestrone είναι ένα «πλούσιο πιάτο που τρώγεται κάθε μέρα για μεσημεριανό γεύμα από μερικές από τις μακροβιότερες οικογένειες του κόσμου στη Σαρδηνία». Η ιταλική σούπα έχει πολλές παραλλαγές και δεν έχει καθορισμένη συνταγή, αλλά τείνει να περιέχει ένα σωρό λαχανικά και ζυμαρικά.
Έτσι, αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο, αξίζει να δοκιμάσεις αυτή τη νόστιμη και χορταστική συνταγή του διάσημου σεφ Jamie Oliver, η οποία χρειάζεται μόνο 30 λεπτά για να φτιαχτεί. Αυτή η minestrone είναι κατάλληλη και για χορτοφάγους.
Η συνταγή minestrone του Jamie Oliver
Συστατικά (για 8 άτομα)
- Τοματίνια (400 γρ.)
- Φασόλια κανελίνι ή lima (800 γρ.)
- Αποξηραμένα ζυμαρικά (100 γρ.)
- 2 μικρά κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 2 σέλινα
- 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
- 2 μεγάλες χούφτες χόρτα εποχής (λάχανο, λάχανο κ.λπ.)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κύβος ζωμού λαχανικών
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Παρμεζάνα για το σερβίρισμα
- Ψωμί με κόρα, για το σερβίρισμα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια κόβουμε τα καρότα και το σέλινο σε κομμάτια 1 εκ., προσθέτοντάς στην κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Τα λαχανικά πρέπει να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Προσθέτουμε τον κύβο ζωμού και ρίχνουμε μέσα τα τοματίνια ανοίγοντας τα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μια κούπα νερό.
Ρίχνουμε μέσα τα φασόλια και τα αλατοπιπερώνουμε με μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι. Συμπληρώνουμε με 600 ml βραστό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά.
Αλατοπιπερώνουμε περισσότερο αν χρειάζεται και σερβίρουμε με ένα γενναιόδωρο τρίψιμο παρμεζάνας και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -καθώς και μια φέτα ψωμί.
Et voila! Μια θρεπτική σούπα που μπορούμε να μαγειρέψουμε σε ελάχιστο χρόνο. Αν μας έχουν τελειώσει τα ζυμαρικά, μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε με ρύζι ή ακόμα και με μεγάλες φέτες ψωμιού.