Γλυκιά απόλαυση για τη Σαρακοστή
Υλικά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 1/4 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
- 1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 300 ml χυμό πορτοκαλιού
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 1/2 πορτοκάλι
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 440- 450 γρ. φύλλα ζύμης
- 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
- Για το σιρόπι: 1 και 2/3 φλ. τσαγιού νερό, 1 και 2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
- Ξετυλίξτε τα φύλλα από το περιτύλιγμά τους και τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη επιφάνεια και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά, ώστε να στεγνώσουν καλά.
- Φτιάξτε το σιρόπι: Ρίξτε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ένα ξύλο κανέλας και αφήστε να πάρει βράση. Σιγοβράστε για 5-10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει το σιρόπι. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει.
- Εντωμεταξύ ετοιμάστε το μείγμα για το κέικ πορτοκαλιού. Ρίξτε το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τη ζάχαρη και τα αυγά και χτυπήστε με το σύρμα. Προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε καλά με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα.
- Θρυμματίστε το φύλλο σε μικρά κομμάτια χρησιμοποιώντας τα χέρια σας και προσθέστε τα σταδιακά στο μείγμα ενώ ανακατεύετε με το σύρμα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, λαδώστε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού και ρίξτε μέσα το μείγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40- 50 λεπτά. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, τότε η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη.
- Ρίξτε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι πάνω από τη ζεστή πορτοκαλόπιτα και αφήστε κάθε κουτάλα σιροπιού να απορροφηθεί, πριν ρίξετε το υπόλοιπο.
- Αφήστε το σιρόπι να απορροφηθεί και βάλτε το στο ψυγείο.
- Σερβίρετε ιδανικά κρύα και απολαύστε με μια μεγάλη κουταλιά παγωτό!
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις