Το kladdkaka είναι ένα από τα αγαπημένα κέικ των Σουηδών. Φτιάχνεται από σοκολάτα και μοιάζει με μπράουνι, σημαίνει κολλώδες κέικ.
Ωστόσο υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή του, το Citronkladdkaka το οποίο είναι ένα λεμονάτο κέικ. Το εσωτερικό του είναι κρεμώδες, με μία ελαφρώς ξινή γεύση και τραγανό περιτύλιγμα.
Για να το φτιάξετε και εσείς θα χρειαστείτε:
- 200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο και κρύο για το άλειμμα
- 2 κουταλιές της σούπας ξερή φρυγανιά ή αποξηραμένη καρύδα, για επικάλυψη
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 40 γρ. ζάχαρη,
- 40 γρ. ξύσμα και χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γραμμάρια απλό άσπρο αλεύρι, κοσκινισμένο
- ζάχαρη άχνη
- επιπλέον ξύσμα λεμονιού ή ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού, για διακόσμηση
Το Citronkladdkaka φτιάχνετε πολύ εύκολα και γρήγορα. Θα χρειαστείτε μόνο 10 λεπτά για την παρασκευή του και 30 λεπτά στον φούρνο. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 12 μερίδες.
Μέθοδος
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C/160C
- Χρησιμοποιείστε φόρμα 24 εκ. για κέικ με λαδόκολλα και μετά αλείψτε καλά τα πλαϊνά με βούτυρο.
- Προσθέστε μια-δυο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά ή αποξηραμένη καρύδα στο ταψί, στη συνέχεια αναποδογυρίστε για να επικαλυφθούν τα πλαϊνά, βγάζοντας προς τα έξω οτιδήποτε δεν κολλάει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα χτυπημένα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και ανακατέψτε καλά – αλλά μην τα χτυπάτε. Ανακατεύουμε ή χτυπάμε μέσα το αλεύρι για να γίνει ένα μείγμα σαν κουρκούτι.
- Ρίξτε το βούτυρο γύρω από την άκρη του μπολ, και σταδιακά ανακατέψτε
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Ψήστε για 25-30 λεπτά – το κέικ πρέπει να είναι τραγανό στις άκρες και κολλώδες στη μέση. Μην το παραψήσετε.
- Βγάζετε από το φούρνο και το τοποθετείτε σε σχάρα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Περάστε ένα λεπτό μαχαίρι γύρω από την άκρη της φόρμας για να χαλαρώσει το κέικ από τα πλάγια. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κέικ από τη βάση.
- Πριν το σερβίρετε, περιχύνετε την κορυφή του κέικ με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και αλείφετε με ξύσμα λεμονιού ή ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού.
- Σερβίρετε αμέσως με παγωτό βανίλια ή σαντιγί. Το κέικ διατηρείται καλά στο ψυγείο και στην κατάψυξη έως και δύο μήνες.