Μακαρόνια με μελιτζάνα

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

93

Τη Μεγάλη Δευτέρα το μεσημεριανό πρέπει να είναι εύκολο, γρήγορο, νηστίσιμο γεμάτο με τη γεύση της Άνοιξης. Τι καλύτερο από μια μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα! Τυρί δεν θα τρίψουμε από πάνω και η αλήθεια είναι ότι δεν το χρειάζεται μιας και η γλύκα της μελιτζάνας του φτάνει και του περισσεύει.

Τα πιο ωραία μακαρόνια με μελιτζάνα, ντομάτα και βασιλικό. Pasta alla norma με ότι ζυμαρικό σου αρέσει!

Υλικά 

  • 2 μελιτζάνες (μέτριες)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 συσκ. ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
  • 1 πρέζα/ες ρίγανη
  • Για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480Θερμίδες
    (kcal)
  • 40%Λιπαρά
  • 50%Υδατ/κες
  • 10%Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τις μελιτζάνες

Κόβουμε τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.

Τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε.

Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας να μαλακώσουν.

Ενναλακτικά τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να μαλακώσουν.

Με όποιο τρόπο κι αν τις φτιάξουμε, τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30” ως 1′.

Προσθέτουμε τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας.

Προσθέτουμε μία πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.

Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.

Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα.

Ελέγχουμε το αλάτι, πιπέρι.

Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα  και μαγειρεύουμε για 1,5 με 2 λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό.

Σερβίρουμε αμέσως σε δυο πιάτα.

Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί ή λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά

Βάζοντας τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι, γεμίζουν οι πόροι της μελιτζάνας και τραβούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα ή στο ψήσιμο και απαραίτητο το καλό στράγγισμα της.

Ψήνοντας τις αντί να τις τηγανίσουμε, κρατάμε τις θερμίδες του φαγητού πολύ χαμηλά μιας και μετράμε το λάδι (μόνο 2 κ.σ) που τις ραντίζουμε. Με το τηγάνισμα γίνονται σίγουρα πιο νόστιμες και πιο γλυκιές. Το αφήνω στην κρίση σας.

Ο δεύτερος ψησίματος είναι πιο υγιεινός και τραβάει ελάχιστο ελαιόλαδο.

Για την pasta alla norma, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο ζυμαρικό σου αρέσει. Από σπαγγέτι, μέχρι πένες ή φρέσκα ζυμαρικά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!