Με αφορμή τα κόκκινα πασχαλινά αυγά που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους σου έχουμε τον τρόπο να τα ξεφλουδίσεις εύκολα.
Μπορεί ήδη να γνωρίζεις πώς να τηγανίσεις αυγά, να φτιάξεις ομελέτα ή ακόμη και να ξέρεις να φτιάξεις αυγά ποσέ. Το δυσκολότερο μαγείρεμα όμως είναι τα βραστά αυγά, καθώς μπορεί ακόμη να δυσκολεύεσαι να βρεις τον χρόνο βρασίματος που σου αρέσει. Το αμέσως επόμενο δύσκολο βήμα είναι πώς να ξεφλουδίσεις τα αυγά χωρίς να ξεκολλήσεις το ασπράδι από το τσόφλι. Μην ανησυχείς γιατί ακόμη και οι καλύτεροι σεφ αγωνίζονται με αυτό το θέμα!
Πώς πρέπει να μαγειρέψεις τα βραστά αυγά για να ξεφλουδίζονται εύκολα
Οι ειδικοί του msn.com μας συνιστούν στην πραγματικότητα να μην βράζουμε καθόλου τα αυγά μας. Τα καλύτερα βραστά αυγά στην πραγματικότητα δεν είναι βραστά, είναι ατμιστά. Αντίθετα, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετήσουμε τα αυγά σε ένα μεσαίο προς μεγάλο καλάθι ατμού που τοποθετείται σε μια κατσαρόλα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι τη βάση του καλαθιού του και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρυθμίζουμε ένα χρονόμετρο για 14 λεπτά. Μόλις τελειώσει ο χρόνος βρασίματος, αφαιρούμε τα αυγά από το καλάθι και τα βυθίζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και με αυτόν τον τρόπο σταματάμε τη διαδικασία μαγειρέματος.
Έχει σημασία η ηλικία του αυγού;
Ναι έχει. Φυσικά, μπορούμε να βράσουμε τα αυγά όσο φρέσκα κι αν είναι, αλλά σύμφωνα με το Taste of Home Test Kitchen, τα παλαιότερα αυγά ξεφλουδίζουν πιο εύκολα. Τα αυγά που πλησιάζουν την ημερομηνία χρήση τους είναι ιδανικά για βράσιμο. Και ανεξάρτητα από το πώς σκοπεύουμε να τα μαγειρέψουμε πρέπει να τα φροντίζουμε σωστά. Δηλαδή, να φροντίζουμε τα αυγά να βρίσκονται στο ψυγείο, να μην τα πλένουμε και να μάθουμε να διακρίνουμε αν τα αυγά μας είναι καλά.
Πώς να ξεφλουδίσουμε εύκολα τα βραστά αυγά
1. «Βουτιά» στον πάγο
Ακριβώς όπως υπάρχουν σωστοί τρόποι για να βράσουμε ένα αυγό, υπάρχουν και κατάλληλοι τρόποι για να ξεφλουδίσουμε ένα αυγό. Είτε επιλέξουμε να τα βράσουμε, είτε να μαγειρέψουμε στον ατμό, υπάρχει μόνο ένας κανόνας πώς να ξεφλουδίσουμε τα βρασμένα αυγά: Μετά το βράσιμο, μεταφέρουμε τα αυγά σε ένα μπολ με νερό και πάγο και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά.
Οι βυθίσεις στον πάγο επιτυγχάνουν δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, το «σοκάρισμα» των αυγών σε παγωμένο νερό σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος. Τα καυτά αυγά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται από την υπολειπόμενη θερμότητα και τα υπερβολικά βρασμένα αυγά μπορεί να έχουν λαστιχένια ασπράδια και εύθρυπτους, θειούχους γκριζοπράσινους κρόκους. Για να αποκτήσουν μια τέλεια συνοχή, πρέπει να ρίξουμε δραματικά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεύτερον, η βύθιση των καυτών αυγών σε ένα μπολ με νερό και νερό, μπορεί να κάνει το ασπράδι του αυγού να συρρικνωθεί και να απομακρυνθεί από το κέλυφος, κάνοντας το αυγό πιο εύκολο να ξεφλουδίσει.
2. Κούνησε το
Εάν έχεις μόνο λίγα αυγά για να ξεφλουδίσεις υπάρχει μια μέθοδος που είναι αποτελεσματική αλλά και διασκεδαστική. Γέμισε ένα βάζο 2,5 εκ. νερό και βάλε μέσα τα αυγά, βίδωσε καλά και ανακίνησε. Καθώς τα τσόφλια των αυγών ραγίζουν, το κινούμενο νερό θα βοηθήσει στον διαχωρισμό και την αφαίρεση του κελύφους. Μόλις πέσει το μεγαλύτερο μέρος του κελύφους, χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να αφαιρέσεις το υπόλοιπο κέλυφος και ξέπλυνε τα με κρύο νερό για αν αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα.
Πώς ξεφλουδίσεις τα βραστά αυγά που «δεν θέλουν» να ξεφλουδίσουν
Μερικά βραστά αυγά είναι απλά επίμονα, τελικά. Εάν τα βραστά αυγά δε σπάνε, δοκίμασε να τα σπάσεις παντού και κύλησε τα ανάμεσα στις παλάμες σου για να χαλαρώσεις το κέλυφος. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τον αντίχειρα σου για να τρυπήσεις το σημείο που κάνει μια «τσεπούλα» στο κέλυφος και στη συνέχεια βύθισε τα σε μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά. Εάν τα αυγά που έβρασες είναι εξαιρετικά φρέσκα, μπορεί να είναι αδύνατο να ξεφλουδιστούν τέλεια. Ευτυχώς, τα βραστά αυγά είναι νόστιμα όπως και να μοιάζουν!