Είναι η εποχή του αρακά και τον απολαμβάνουμε φίνο, τρυφερό και αρωματικό σε ένα κλασικό λαδερό, με πατάτες και καρότα. Ένα από τα μυστικά του Πατέρα Γεώργιου που μας έφτιαξε τη συνταγή, είναι το αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψει. Δοκιμάστε το! Και συνοδέψτε το οπωσδήποτε με φέτα, ελιές θρούμπες και ζεστό ψωμί της αρεσκείας σας.
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον αρακά λαδερό με πατάτες και καρότα αν είναι φρέσκος ο αρακάς τον ανακατεύουμε με το χοντρό αλάτι και τον αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ετσι, θα το τραβήξει, θα βγάλει υγρά και θα νοστιμίσει.
- Μετά τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
- Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν, να μαραθούν και να γλυκάνουν.
- Ρίχνουμε τον αρακά και τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις πατάτες τις βάζουμε από την αρχή, για να χυλώσει το φαγητό καλύτερα.
- Προσθέτουμε νερό να μισοσκεπάζει τα υλικά και, μόλις κοχλάσει έντονα το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να σωθούν τα πιο πολλά υγρά.
- Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε τον άνηθο, το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι – μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε. Βάζουμε όσο λεμόνι θέλουμε, είτε στην κατσαρόλα είτε ο καθένας στο πιάτο του.
Μυστικά
Το μυστικό είναι στο αλάτισμα του αρακά προτού τον μαγειρέψουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.