Το cheesecake έχει μακρά και συναρπαστική ιστορία που χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα. Οι πρώτες αναφορές σε γλυκίσματα που μοιάζουν με cheesecake εμφανίζονται γύρω στο 2000 π.Χ., όταν οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν ένα γλυκό από θρυμματισμένο τυρί, μέλι και αλεύρι. Με την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, η συνταγή του cheesecake διαδόθηκε στην Ευρώπη.
Κατά τον Μεσαίωνα, το cheesecake εξελίχθηκε με την προσθήκη νέων συστατικών και τεχνικών από διάφορες ευρωπαϊκές κουζίνες. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι πρόσθεσαν αυγά και κρέμα γάλακτος στη συνταγή, δημιουργώντας μια πιο πλούσια υφή. Το σύγχρονο cheesecake, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε κυρίως στη Νέα Υόρκη τον 19ο αιώνα, όταν η κρέμα τυρί εισήχθη ως βασικό συστατικό. Αυτή η παραλλαγή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και αποτελεί το πρότυπο για τα περισσότερα cheesecakes που παρασκευάζονται παγκοσμίως.
Υλικά:
– 1/2 πακέτο digestive
– 4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
– 5 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
– 200 γρ. κρέμα τυρί
– 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
– 2 κ.σ. μέλι Μούσες
– μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, το μέλι και τη βανίλια. Σε ένα ποτήρι στρώνουμε λίγο από το μείγμα με το μπισκότο και στη συνέχεια την κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρμελάδα φράουλα ή και φρέσκιες φράουλες.