Φασολάκια λαδερά από τη Μάνη: η καλύτερη συνταγή για μελωμένα φασολάκια

από Χριστόφορος Πέσκιας, Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης/3 pixels

3468

Οι Μανιάτες γνώριζαν καλά το κονφί (το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μόνο σε λάδι) πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος.

Μπόλικο ελαιόλαδο και σιγανό ψήσιμο για να μελώσουν και να γίνουν ασύγκριτα τρυφερά και γλυκά. Έτσι μαγειρεύουν οι Μανιάτες τα απαράμιλλης γεύσης λαδερά φασολάκια τους.

30′ προετοιμασία 1 ώρα και 40′ μαγείρεμα 30′ αναμονή Σύνολο: 2 ώρες και 40′

Υλικά

Μερίδες: 4 – 5

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μανιάτικα φασολάκια στο ελαιόλαδο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Αδειάζουμε το όλον σε μια γάστρα, περιχύνουμε με άλλα 200 ml από το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια.
  4. Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνουν τα φασολάκια με την ντομάτα και το λάδι.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά.
  6. Στραγγίζουμε τα φασολάκια σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για άλλη χρήση, όπως μια σάλτσα.
  7. Μοιράζουμε τα φασολάκια στα πιάτα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!